... ...
top of page

Trendspaning inför hösten 2024 

Hösten 2024 bjuder på en spännande mix av inredningstrender som fokuserar på hållbarhet, naturliga material och personliga uttryck. Från varma jordtoner till mysiga textilier, handlar årets trender om att skapa hem som speglar individen och samtidigt är både tidlösa och hållbara. I det här blogginlägget går vi igenom de hetaste trenderna för hösten och delar tips på hur du kan anpassa dem till ditt eget hem – utan att behöva köpa nytt. Låt dig inspireras av trenderna, men kom ihåg att det viktigaste är att skapa en miljö som du trivs i. Häng med för att ta reda på hur du kan ge ditt hem ett lyft i höst!


trendspaning inredningstrender hösten 2024

1. Naturliga material och jordnära färger 


Naturliga material som trä, sten och linne dominerar i höst och vi ser att jordnära färger som terrakotta, beige, brun och olivgrön blir populära. Dessa material och färger skapar en lugnande och harmonisk atmosfär och betonar en koppling till naturen. Fokus ligger på oförädlat trä och rått trä samt organiska former.


Vardagsrum med trädetaljer, sten och linne i jordnära toner som terrakotta och olivgrön, som skapar en harmonisk och naturlig atmosfär.

2. Maximalism och personligt uttryck


Minimalism ersätts delvis av en mer maximalistisk estetik där personlig smak står i centrum. Färgstarka väggar, unika konstverk, och en mix av mönster och texturer skapar en levande och personlig inredning. Det handlar om att våga visa upp sitt hem och sin stil med stolthet. 


Färgstarkt vardagsrum med maximalistisk inredning, inklusive unika konstverk, mönstrade textilier och personliga detaljer.

3. Belysning som konstverk


Belysning får en större roll som dekorativt inslag. Skulpturala lampor och armaturer som fungerar som konstverk eller blickfång är populära. Mjuka och varma ljus hjälper till att skapa en mysig atmosfär under de mörka månaderna.


Sculpturala lampor och belysningsarmaturer som fungerar som konstverk i ett modernt vardagsrum med varm och mysig belysning.

4. Hållbarhet och vintage


Hållbarhet är fortsatt en viktig trend, med fokus på återanvändning och vintage. Att återanvända gamla möbler är både bra för miljön och skapar karaktär till inredningen. Secondhandmöbler och vintageinredning, gärna med unika eller historiska detaljer, står i centrum. Hållbara och återvunna material är också efterfrågade, som möbler i återvunnet trä eller miljövänliga textilier. 



Interiör med vintage möbler och hållbara material, inklusive återvunnet trä och second-hand detaljer.

5. Wellness, hemmaspa eller healing room - kärt barn har många namn


Att skapa utrymmen för avkoppling och välmående är stort inför hösten och vintern. Mjukare material, mjuka mattor, dämpad belysning och neutrala toner används för att skapa en lugnande atmosfär. Hemmaspa-badrum med naturliga stenar, trädetaljer och lyxiga textilier är en del av denna trend. Detta är en total  kontrast till den tidigare nämnda trenden maximalism, då man inreder maxat och personligt. I den här trenden vill man inreda efter spa-estetiken istället.


Avkopplande hemmaspa med naturliga stendetaljer, trä och mjuka textilier i lugnande färger.

6. Biophilic design eller “ute blir inne”


Detta innebär att inredningen inspireras av naturen och gröna växter blir en viktig del av hemmet. Förutom att gröna växter skapar en harmonisk miljö, bidrar de till bättre luftkvalitet. Växtväggar, hängande krukor och större trädliknande växter inomhus blir allt mer populära. Ta med dig grönska in! Det blir så härligt med jordiga färger, gröna och blå nyanser inomhus när det är regn och rusk utomhus.


Vardagsrum med grönska och växter, inklusive en växtvägg och hängande krukor som för in naturen i hemmet

7. Multifunktionella utrymmen


Eftersom många fortfarande arbetar hemifrån eller har flexibla arbetsscheman, fortsätter multifunktionella rum att vara viktiga. Möbler som kan anpassas för olika ändamål – som skrivbord som fungerar som matbord eller soffor med förvaring – är efterfrågade. Detta är så kallad smart design!



Moderna multifunktionella möbler i ett rum som kan användas både som kontor och matsal, med smarta designlösningar.

8. Runda & organiska former


Runda och organiska former har länge varit hett och trendigt och vi vill inte helt ge upp detta hösten 2024. Dessa estetiska former tilltalar oss och ger ett mjukare intryck i våra hem. Den här trenden passar väl ihop med den jordnära trenden.


Interiör med rundade möbler och organiska former som skapar ett mjukt och inbjudande intryck.

9. Färgglatt


Även om jordnära färger är inne till hösten så är det väl ändå härligt med lite färgglatt. Maxa både inredning och färgval! Vi ser gärna färger på både möbler och väggar. Höstens färg är definitivt rött och rött ser vi gärna både som accentfärg eller som den mest dominanta färgen i inredningen.

Vill du hålla dig till de jordnära färgerna så gäller toner som terrakotta, mjuka beige och varma bruna och gröna nyanser. Vi ser också dämpade pasteller, som lavendel och ljusblå, som kompletterar de naturliga tonerna.



Vardagsrum med djärva färger, där rött dominerar som accentfärg tillsammans med dämpade pasteller som lavendel och ljusblå.

10. Skandinavisk design 


Skandinavisk design är hetare än någonsin. Vi älskar skandinavisk design och till hösten är det rena och enkla ,som utmärker det skandinaviska, lite mer lekfullt. 


Luftigt vardagsrum i skandinavisk stil med minimalistiska möbler i ljusa träslag och enkla linjer.

11. Väggdekorationer 


Dags att börja måla! Till hösten letar sig oljemålningarna in i hemmen på nytt. Kanske har du en gammal tavla liggandes eller kan du kanske fynda en på second hand? Det blir en skön mix när man blandar gammalt och nytt både på möbler och väggdekorationer.


Vägg med en blandning av gamla oljemålningar och moderna tavlor som skapar en unik kombination av nytt och vintage.

12. Framtidsretro


Framtidsretro är också en stil som präglar hösten. Detta är en trend som har hållt i länge nu och vi älskar stilen. Besök secondhandaffärer och fynda färgat glas och annat kul från tidigare årtionden. Geometriska mönster är en favorit! Retrodetaljer från 70 och 80 talet blandas mer än gärna med moderna element för att skapa en unik mix av gammalt och nytt. 


Inredning med en mix av retroinspirerade geometriska mönster och moderna detaljer i futuristisk Y2K-stil.

13. Teknologi och Smart inredning


Smart teknik integreras alltmer i vår inredning. Vem vill inte ha funktionella lösningar, smart belysning, automatiska gardiner och energisnåla apparater? Det är däremot oerhört viktigt att tekniken smälter sömlöst in i hemmets estetik, så att den inte tar över.


Modernt vardagsrum med smart teknik integrerad i inredningen, inklusive automatiserad belysning och energisnåla apparater.

Höstens inredningstrender för 2024 handlar om att hitta en balans mellan stil, hållbarhet och personlighet. Låt dig inspireras av naturliga material, varma toner och mysiga textilier, men kom ihåg att trender bara är riktlinjer – de ska inte uppmuntra till överkonsumtion. Använd det du redan har och ge ditt hem nytt liv med små justeringar, som färg, textilier eller personliga detaljer. Oavsett om du plockar upp en ny trend eller inte, är det viktigaste att ditt hem känns personligt och harmoniskt.

0 kommentarer

Comments


bottom of page