Är det dags för att möblera om i vardagsrummet? Här kommer lite tips på hur man kan gå tillväga för att skapa en inbjudande inredning som är anpassad efter det du vill att rummet ska användas till. Det räcker ofta med att möblera om och byta plats på tavlor och dekoration för att ’förnya’ inredningen och känslan i rummet.
Vardagsrummets funktion
Vardagsrummet är ett rum som ofta ska fylla olika funktioner och för att möblera vardagsrummet på bästa sätt är det viktigt att tänka igenom vad som behövs i rummet för att fylla de olika behoven. Även storleken på vardagsrummet har såklart stor betydelse på hur man kan inreda det. Är det en mindre lägenhet med få eller endast ett kombinerat vardagsrum och sovrum, så finns det fler funktioner som måste fyllas till skillnad om vardagsrummet är i ett större hus där det finns fler rum.
Börja med att tänka igenom och skriv ned vad du vill att rummet ska användas till;
1. Hur många använder rummet? Är det jag själv eller flera som använder rummet?
2. Vilka funktioner behöver vardagsrummet ha? Avkoppling, sociala sammanhang, arbetsplats, matplats? Behövs en teve i vardagsrummet?
3. Vad är bra med rummet idag? Och vad är mindre bra och behöver förbättras?
När man skrivit ner svar på dessa frågor kan man utifrån de svar och behov man har börja planera möbleringen till vardagsrummet. Det är vanligt att man har för mycket möbler och att man kan börja med att ’skala av’ och verkligen se över vad som behövs i rummet. Färre möbler skapar mer rymd så skapa gärna lite yta kring möblerna så det går att passera dem utan problem.
Möblering i vardagsrummet
Något som man ofta ser i ett vardagsrum är att man placerar bland annat soffan längs med väggarna vilket ofta ger en tight och ihoptryckt känsla. Även om det är ett mindre vardagsrum kan soffan placeras en liten bit från väggen för att skapa mer rymd i rummet. I ett stort vardagsrum gör sig möbleringen oftast bäst om soffgruppen är centrerad i rummet. Med centrerade möblemang, som till exempel en soffgrupp med soffa och två fåtöljer, så skapas ett bättre flöde i inredningen och rummet upplevs dessutom större. Placera en stor matta under soffgruppen som rymmer och håller samman hela möblemanget.
Den här mattan rymmer hela soffgruppen med soffbord och sidobord och passar extra bra om vardagsrummet är stort.
Om man behöver välja en något mindre mattstorlek så bör åtminstone soffans och fåtöljens främre ben få plats på mattan för att skapa en sammanhängande och lugn känsla i vardagsrummet.
En matta som är för liten ger inte samma ombonade och tilltalande känsla som en stor matta. Stora mattor kostar mer men resultatet av en större matta blir mycket bättre vilket troligtvis också blir en mer långsiktig lösning. Måttbeställda mattor är ett bra alternativ för att få exakt det mått man önskar och då det är mer begränsat med stora mattor i färdiga storlekar.
Bild och inredare: Sofia Tretow/Tretow Deco
Möblera vardagsrum med TV
TV:n kan ofta bli lite av en utmaning när man inreder ett vardagsrum. Väldigt ofta möbleras rummet efter var TV:n är placerad, med soffa och fåtöljer riktade mot TV:n som då oundvikligt blir ett blickfång i rummet. Då det finns finare saker som kan framhävas i rummet får man istället försöka integrera TV:n i inredningen eller rotera på fåtöljer och soffor så man istället skapar en mer social yta. TV:n är ju där av en anledning och man ska fortfarande kunna se den från där man sitter, men kanske rotera soffan så den inte står mittemot TV:n och placera två fåtöljer eller ytterligare en soffa mitt emot soffan. I ett mindre vardagsrum kanske det inte finns så många alternativ till möbleringen och då kan man till exempel skapa en tavelvägg runt TV:n där den blir en del av arrangemanget. En platsbyggd bokhylla där TV:n kan placeras i möbeln är ett annat alternativ och som dessutom skapar förvaringsmöjligheter och plats för böcker och dekoration på hyllplan.
Bild och inredare: Louise Hjort/Louise Hjort Design
Proportioner
En soffa är troligtvis den möbel som är mest förekommande i ett vardagsrum och det är viktigt att anpassa storleken på soffan i förhållande till storleken på vardagsrummet, med en större soffa till ett större vardagsrum och en mindre soffa till ett mindre rum. Samma sak gäller med övrig inredning, tänk på rummets storlek och proportioner i förhållande till storleken möbler och inredning som ska fylla rummet.
Färgsättning i vardagsrummet
För att få en trivsam färgsättning i ditt vardagsrum är det bra att hålla sig till färger som har samma styrka i färg, det vill säga att de har samma nyans som t.ex färger i pastell som är ljusa, kulörstarka och klara färger eller mörkare färger som har mycket svarthet. Man kan också välja en färgsättning där färgerna går ton i ton, till exempel en blå färg som kombineras av ljusblått, mörkblått och en kulörstark blå färg. Man kan även färgsätta rummet med till exempel en tavla som inspiration, där man väljer ut färger från motivet och inreder sitt vardagsrum med dessa färger.
Bild och inredare: Sofia Tretow/Treow Deco
Belysning
När man ljussätter vardagsrummet är det viktigt att ha tillräckligt med lampor i rummet, minst 5-7 armaturer beroende på rummets storlek, och att de har olika funktioner för att fylla de olika behoven som finns i vardagsrummet. Takbelysning som ger bra allmänbelysning, arbetsbelysning intill soffan om man vill kunna läsa där, tavelbelysning som framhäver tavlor, bordslampor och fönsterlampor som skapar stämning är exempel på vad som behövs för en bra ljussättning i vardagsrummet.
Inredningsstil
Anpassa gärna inredningsstilen på delar av inredningen i vardagsrummet så de passar husets arkitektur och omgivning. En bostad från 30-talet i funkisstil kan inredas med enkla geometriska former i inredningen och ett hus på landet kan inredas i en mer lantlig stil passar husets karaktär, historik och omgivning.
I en minimalistisk inredning har man fina enkla linjer och former på möbler, färgskalan är neutral och materialen är ofta kvalitativa naturmaterial. Inredningen är avskalad och för att få en ombonad känsla i ett vardagsrum i minimalistisk inredningsstil är det viktigt att arbeta med textilier som till exempel en stor matta, gardiner i ett enfärgat tyg och några dekorationskuddar i soffan. Och hellre större och färre dekorationsföremål och växter som får framhävas och ta plats, än att inreda med många små prydnadssaker.
När man inreder i en viss inredningsstil är det viktigt att kombinera den med inredning och inslag som speglar dig för att få ett mer personligt hem. Det kan till exempel vara tavlor, fotografier, böcker, växter, en ärvd vas eller ett vintage- eller loppisfynd.
Bild från Layered
Textilier och dekoration
Textilier, växter och dekoration är viktiga för att få ihop helhetskänslan i inredningen och behövs för att möbleringen i vardagsrummet ska kännas komplett.
Fönstret funktion är att släppa in ljus och frisk luft i ett rum och blir ofta ett naturligt blickfång i rummet. För att kunna maximera ljusinsläppet är det viktigt att gardiner placeras på sidorna intill fönstren så de inte täcks och att de hängs så högt mot taket som möjligt för att skapa rymd i rummet. Finns det väggyta på sidorna om fönstret så kan gardinlängderna hänga där för att få så mycket ljusinsläpp som möjligt och när man vill minska insyn och ljusinsläpp ska gardinerna lätt kunna dras igen och täcka fönstret. För korta gardiner kan ge samma effekt som en för liten matta till soffgruppen - till vanliga gardinlängder bör gardinerna nå till golvet för att ge en ombonad och lugnande känsla.
Kuddar och plädar är också textilier som skapar en ombonad känsla och som man dessutom lätt kan anpassa efter säsong. Vill man ha en svalare känsla till vår och sommar kan man välja ljusa färger och material som bomull eller linne och vill man ha en varmare känsla till höst och vinter får man välja lite mörkare färger i grövre textur.
Med växter kan man på ett enkelt sätt skapa liv och energi i inredningen. Välj en växt som passar rummets väderstreck, så den kan placeras där den får så mycket sol och dagsljus som den behöver. Förutom att växter ger energi i rummet och en ombonad känsla så har de en positiv påverkan på inomhusluften då de höjer luftfuktigheten och syresätter luften. Guldpalmen och fredskalla är exempel på växter som renar och tillför fukt till luften.
Dekorera mera!
Dekorationer tillför det lilla extra och gör inredningen mer personlig och intressant. Något att tänka på är att för många prydnadssaker kan bidra till att vardagsrummet känns känns rörigt om allt står framme på en och samma gång. Skapa platser på t.ex sidobord, på soffbord och i fönsterkarmen där dekorationen kan grupperas då samlade prydnadssaker ger ett lugnare intryck än om de är utspridda i rummet. Ta gärna fram dekoration efter säsong eller när du känner att det är dags förnya ditt stilleben.
Bilder och styling: Sofia Tretow/Tretow Deco
Bild från Layered
Vardagsrumstrender och hållbara val
Trender kan vara lätt att falla för men innan du gör några onödiga inköp är det viktigt att tänka efter om det verkligen är föremålet i sig som du gillar eller om det är en trend som du snart kommer att tröttna på. Försök att välja inredning med hållbara material, t.ex trämöbler som kan målas om om man tröttnar på färgen, en soffa där avtagbar klädsel som kan tvättas eller uppdateras med ny soffklädsel utan att behöva köpa en helt ny soffa till exempel. I secondhand-butiker, på auktionssidor och Blocket bland annat finns en uppsjö av inredningsfynd och försök att ta för vana att börja kolla på dessa ställen innan nya inköp behöver göras - det gynnar både miljö och plånbok!
5 tips när du möblerar vardagsrummet!
Inred med en stor matta som håller samman soffgruppen eller det möblemang som finns i vardagsrummet
Centrera soffgruppen i vardagsrummet för att skapa ett fint flöde i inredningen. Är det ett mindre vardagsrum? Flytta soffan en liten bit från väggen för att skapa rymd i rummet
Inred med runda former på t.ex soffbord, sidobord, vaser och belysning då de raka linjerna som finns i rummet inte ska bli dominerande - variation av former skapar balans i inredningen.
Inred med textilier, växter och dekoration som skapar en ombonad känsla
Använd minst 5-7 armaturer i rummet som placeras på olika höjdnivåer och som fyller olika funktioner, t.ex allmänbelysning i taket, en bordslampa som stämningsbelysning och en golvlampa intill soffan eller fåtöljen som används till arbetsbelysning
Comentários