... ...
top of page

Så bibehåller du studiemotivationen i höst

Nu känns det verkligen som att hösten har kommit och man är tillbaka till ”rutinerna”. Ibland kan det kännas som en lång startsträcka att komma igång och hitta studiemotivationen därför har vi i detta inlägg skrivit lite tips om studieteknik som du kan ha med dig när du börjar med din studieplanering inför höstens studierutiner 🧡


studiemotivation distansstudier kurs höst

Varför studiemotivation är avgörande för framgång


Studiemotivationen är en del av studierna och innebär att man både måste ha självdisiplin och skapa studierutiner för att uppnå sina mål. Speciellt när man har distansstudier som innebär att man själv kan välja när man vill studera, då är det ännu viktigare med att ta ansvar för sina studier och planera sina dagar och veckor. 


Sätt upp mål och delmål

Att sätta upp mål och delmål är ett bra sätt för att bibehålla motivationen under studierna. Det är viktigt att lägga upp en plan inför höstens studier för att kunna nå sina mål - men ännu viktigare att man tar den tid man behöver så här i början av hösten för att gå igenom vad som ska planeras och hur man ska kunna lägga upp planen så att det blir realistiskt och fungera för just DIG. 


Tid för återhämtning

Att sätta upp mål och planera är ett sätt att hålla studiemotivationen uppe, men det är också viktigt att man vilar och pausar - äter rätt och sover som man ska. Det låter kanske självklart men ibland kan man glömma bort det mest basala. Om man känner att man hamnat i en motivationsdipp är det viktigt att först checka av att man faktiskt ätit - sovit och vilat, och att man även håller igång fysiskt för att orka fokusera. 


Sedan kan man även påminna sig själv om vilka visioner man har med utbildningen och skriva ner dessa och ha det framme så man kan se det dagligen och påminna sig själv om sina visioner, eller som man får göra i våra utbildningar - att man skapar ett vision board.


Det är just studiemotivationen som kommer driva dig att slutföra och uppnå dina mål. Och det är hur man tacklar motgångar som gör att man kommer framåt. Ha i åtanke att man går en utbildning för att lära sig - inte visa vad man kan. 


Planera dina studier vecka för vecka

Skaffa gärna en fysisk kalender som du kan ha framme och skriv in din planering för varje vecka - att du bokar in ditt studiepass och skriver upp dag och tid i kalendern. Lägg upp både mål och delmål i kalendern, men gör en mer detaljerad plan för delmålen. Tex att man lägger upp ett mål när man vill bli klar med en del av utbildningen och en detaljerad mål för uppgiften man ska göra under veckan. Ju tydligare planering desto enklare att hålla uppe studiemotivationen när det är tydlig vad som ska göras och när det skall utföras.


Tips: Jämför dig inte med andra, hur snabbt eller långsamt de studerar utan tänk på hur ditt liv ser ut och vad som funkar för just dig. Det är det som är fördelen med våra utbildningar att du kan bestämma din studietakt själv och anpassa den så att det fungerar med ditt arbetsliv och privatliv just för DIG ❤️ 

studiemotivation distansstudier kurs höst

Effektiv studieteknik: Tips för bättre inlärning


Vi är alla olika och lär oss på olika sätt - det är viktigt att tänka på! Men här kommer lite tips på ett par studietekniker man kan använda när man studerar. 


  1. Anteckna och sammanfatta det du läst

Anteckna gärna och skriv kort om varje del du läst. Använd gärna penna och papper när du antecknar. Forskning visar att man minns bättre när man skriver för hand och att det är enklare för hjärnan att förstå informtionen man skrivit för hand. 


  1. Gör en mindmap

För dig som vill vara mer kreativ kan man göra en mindmap om du tycker att du minns och tar in informationen enklare med bilder. Isåfall kan du rita upp en cirkel i mitten av ett papper och skriv i cirkeln vad det är för ämne, sedan drar du ut streck och skapar ”bubblor” runt cirkeln (som en spindel) och ritar/skriver ord/färglägger dessa bubblor som representerar olika information du har läst om i ett kapitel. När du är klar med kapitlen och din mindmap kan du sedan repetera det du läst genom att titta på din mindmap. 


  1. Återberätta innehållet muntligt

Ett tredje tips är att läsa ett stycke och sedan återberätta detta stycke muntligt för dig själv. Som jag nämnde innan så är vi olika och lär oss på olika sätt - vissa lär sig genom att läsa och stryka under ord som är relevanta, andra ritar/skriver korta ord för att minnas informationen i texten och för vissa behöver man höra det man läst för att förstå och minnas informationen. Nu för tiden finns det även olika program i datorn som man kan använda för att få en text uppläst om man ”läser med öronen”. 


Oavsett vilken studieteknik man använder är det viktigt att man omvandlar informationen till sina egna ord så att man lättare kan ta till sig informationen och minns den - att man skapar en egen effektiv inlärningsteknik.


Tänk även på att strukturera upp dina anteckningar/mindmaps etc för att enkelt gå tillbaka om du behöver repetera. Det kan vara i en mapp i datorn eller i en fysisk pärm. 


studiemotivation distansstudier kurs höst

Så lyckas du med distansstudier: Tips och strategier


Att ha distansstudier är väldigt flexibelt eftersom man kan anpassa och välja när och var man vill studera. Men det kräver också självdisciplin och ansvar för att klara det. För att uppnå goda studieresultat behöver man ha självdisiplin och följa den plan man gjort. Här kommer några tips: 


  • Ordna en studieplats hemma. Försök att ordna den delen lite extra och gör det till ditt ”studierum”  tänk på vad som gör dig glad och vad du trivs med. Det behöver inte betyda att det måste vara ett skrivbord - det kan vara en fåtölj eller att man sitter på golvet eller vid ett matbord men en plats där du kan inreda med både bra belysning och där du kan sprida ut dig lite, speciellt när du skapar kreativa boards och sitter med både färgprover - materialprover och ritningar 😍

  • Placera ditt visionboard/eller en text där du skrivit din vision med utbildningen synligt vid studieplatsen så att du påminner dig själv om dina mål, idéer och visioner.

  • Gör ”Att göra listor” skriv upp vad som ska göras under studie passet eller för kommande studiepass och bocka av efter hand.

  • Tala om för vänner och bekanta att du studerar, om ditt mål, visioner och din planering - ju mer du talar om det desto mer realistiskt blir det för dig. Om du går en utbildning hos oss har du communities som du kan gå med i för att prata med andra som går utbildningen.

  • Vänta inte med att fira tills du är helt klar med utbildningen utan fira varje steg mot ditt mål istället. Fira tex vid varje inlämningsuppgift som du skickat in och gör något som du blir glad av. Tex en fika med en vän i stan, en promenad i skogen, köpa en inredningstidning och ha en mysig kväll med gott te eller besöka en secondhand butik 🧡


studiemotivation distansstudier kurs höst

Hur du bibehåller självdisciplin och fokus under studier


Att upprätthålla självdisciplin och fokus under studier är en av de största utmaningarna, särskilt när man studerar på distans och har friheten att själv planera sin tid. Det första steget mot att stärka din självdisciplin är att skapa fasta rutiner. Försök att sätta av specifika tider för dina studier varje dag. Detta hjälper hjärnan att komma in i en "studie-mode", vilket gör det lättare att koncentrera sig under de tilldelade tiderna.


Att hantera distraktioner är också avgörande. Studier visar att det tar tid för hjärnan att återfokusera efter att ha blivit avbruten, så stäng av notiser på mobilen och håll dig borta från sociala medier under dina studiepass.


Tips för att hålla fokus:

  • Pomodoro-tekniken: Arbeta i intervaller om 25 minuter följt av en 5-minuters paus. Efter fyra sådana pass tar du en längre paus. Detta hjälper till att hålla fokus samtidigt som du ger hjärnan regelbundna vilopauser.

  • Sätt mål: Dela upp dina mål i mindre delmål. Det gör att du kan se framstegen tydligare, vilket i sin tur ökar motivationen att fortsätta.

  • Belöna dig själv: Ge dig små belöningar när du uppnår delmål, som en kort promenad eller en fika.


studiemotivation distansstudier kurs höst

Hur du skapar en effektiv studieplan hemma


En väl genomtänkt studieplan är nyckeln till att lyckas med studierna, särskilt när du studerar hemifrån. Börja med att bryta ner kursmaterialet i hanterbara delar och skapa en veckoplan för vad du behöver göra. Att ha en tydlig plan hjälper dig att hålla koll på dina framsteg och minskar stressen som kan uppstå när man inte vet vad man ska fokusera på.


Så skapar du en effektiv studieplan:

  • Sätt upp realistiska mål: Se över kursens innehåll och dela upp det i små, hanterbara delar. Planera varje vecka noggrant, så att du vet exakt vad du ska göra varje dag.

  • Prioritera: Fokusera på de viktigaste uppgifterna först och arbeta dig neråt på listan. Att ha en prioriteringslista gör det enklare att undvika överväldigande känslor.

  • Skapa en bra studiemiljö: Se till att du har en specifik plats hemma där du kan fokusera, fri från distraktioner. Skapa en trivsam miljö med bra belysning och allt material du behöver nära till hands.


För att hålla dig på rätt spår under studierna är det viktigt att ha en bra balans mellan självdisciplin, fokus och en genomtänkt studieplan. Genom att följa en tydlig struktur och belöna dig själv för dina framsteg, samtidigt som du hanterar distraktioner, blir det lättare att uppnå dina studiemål. Anpassa din plan och dina rutiner efter vad som fungerar bäst för dig och kom ihåg att justera efter behov.


Lycka till med dina studier!




0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page