... ...
top of page

Inred med eklektisk inredningsstil – skapa ett hem med personlighet

Eklektisk inredning handlar om att skapa en unik och personlig stil genom att blanda olika designstilar, färger och mönster. Denna stil ger dig friheten att uttrycka din personlighet och kreativitet, samtidigt som du skapar ett hem som känns varmt och inbjudande. I detta inlägget kommer vi tillsammans att utforska den eklektiska världen och guida dig i ditt val av färger, mönster och möbler för att du ska kunna sätta inredningsstilen. Nu kör vi!


eklektisk inredning inredningsstil

Vad är eklektisk inredningsstil?


För att verkligen kunna inreda eklektiskt, behöver man först förstå grunderna i vad eklektisk stil faktiskt innebär. Eklektisk inredning är inte bara en slumpmässig blandning av möbler, färger och dekorationer från olika tidsepoker och kulturer. Istället handlar det om att medvetet välja och kombinera dessa olika element för att skapa ett unikt och harmoniskt uttryck.


Det är en stil som bygger på personliga val, där varje föremål och varje kombination har en genomtänkt plats i helheten. Eklektisk inredning låter dig uttrycka din egen personliga smak genom att sammanföra det bästa från olika stilar, oavsett om det är antikt eller modernt, rustikt eller elegant. Nyckeln ligger i att hitta en balans, där de olika stilarna kompletterar varandra istället för att konkurrera. På så sätt kan du skapa ett hem som inte bara ser vackert ut, utan som också speglar din unika personlighet och historia.


1. Färgpaletten till din eklektiska stil: välj och blanda med omtanke


Färg är en av de viktigaste byggstenarna i eklektisk inredning eftersom den sätter tonen och stämningen i ditt hem. För att skapa ett harmoniskt och sammanhållet uttryck är det klokt att börja med att välja en basfärg som fungerar som en röd tråd genom hela inredningen. Denna basfärg kan vara en neutral ton som beige, grå eller en mjuk vit nyans, som skapar en lugn bakgrund för de andra elementen. Alternativt kan du välja en djärvare basfärg som marinblå, smaragdgrön eller en annan rik ton som tillför djup och karaktär.


När du har valt din basfärg kan du börja lägga till accentfärger som ger dynamik och personlighet till rummet. Dessa accentfärger kan vara både mjuka och dämpade eller starka och livfulla, beroende på vilken känsla du vill skapa.


Tips!

 År 2024 ser vi en tydlig trend mot jordnära färger som terrakotta, olivgrön och ockra, samt dämpade pasteller som lavendel och mjuk rosa. Dessa nyanser ger en varm och inbjudande atmosfär. För att skapa en modern eklektisk stil, försök att kombinera dessa jordnära toner med oväntade färgklickar som kungsblå, saffransgul eller korall. Denna mix av färger skapar en intressant och levande palett som fångar ögat och ger ditt hem en unik karaktär.


inreda eklektiskt

2. Mönster: våga kombinera


Mönster är ett kraftfullt verktyg när du vill tillföra eklektiska inslag i ditt hem. Genom att våga blanda olika typer av mönster, såsom randigt, blommigt, geometriskt och abstrakt, kan du skapa en dynamisk och intressant interiör. Det viktiga här är att få till en balans så att mönstren samspelar istället för att konkurrera. Nyckeln till framgång är att hitta ett sätt att integrera dessa kontrasterande mönster på ett sätt som känns både harmoniskt och genomtänkt. Rätt kombination av mönster kan verkligen lyfta ett rum och ge det en unik karaktär.


Eklektisk inredning handlar ofta om att bryta de traditionella reglerna, men det finns ändå vissa riktlinjer att följa för att undvika att rummet känns rörigt. Ett av de enklaste sätten att göra detta på är att hålla mönstren inom samma färgskala. Detta skapar ett visuellt lugn, även om mönstren är olika. Till exempel kan du välja en geometrisk matta i gråskala och kombinera den med blommiga kuddar i samma färgtoner. På så sätt får du variation i mönstren utan att rummet känns överväldigande.


Tips!

Ett annat sätt att skapa balans är att variera storleken på mönstren. Större mönster fungerar ofta bra på större ytor som väggar, gardiner eller mattor, medan mindre mönster kan användas på detaljer som kuddar, lampskärmar eller plädar. Genom att kombinera stora och små mönster får du ett intressant djup i rummet som tilltalar ögat och skapar en sammanhållen stil trots den mångfaldiga mixen av mönster.


eklektisk inredning inredningsstil

Inspireras av den här otroliga tapeten Hackney Empire från House of Hackney som kan matchas med mönstrade lampskärmar. Visst bli det häftigt? Bild lånad från Engelska Tapetmagasinet


3. Möblera eklektiskt: blandning av gamla och nya


Möbelvalen är centrala i en eklektisk inredningsstil eftersom de hjälper till att definiera och balansera mixen av olika stilar och epoker i ditt hem. Att kombinera moderna möbler med vintagefynd eller antikviteter är ett effektivt sätt att skapa en intressant och personlig inredning. Genom att blanda nytt och gammalt kan du uppnå en dynamik som känns både tidlös och trendig, vilket är kärnan i eklektisk inredning. Denna stil uppmuntrar dig att tänka utanför ramarna och att våga experimentera med olika möbeltyper för att skapa en unik och sammanhängande helhet.


Att föra samman möbler från olika tidsepoker ger ditt hem en rik historia och en känsla av djup. Moderna möbler, med sina rena linjer och minimalistiska design, kan fungera som en perfekt kontrast till äldre, mer dekorativa pjäser. Tänk dig till exempel en slät, minimalistisk soffa som paras ihop med en prålig vintage fåtölj från en loppis. Kontrasten mellan det enkla och det detaljerade skapar en visuell intressepunkt och gör rummet levande.


Tips!

Under 2024 ser vi en växande trend mot att återanvända och ge nytt liv åt äldre möbler, vilket passar perfekt för den eklektiska stilen. Ett bra sätt att införliva denna trend i ditt hem är att ta en gammal antik byrå och använda den som en TV-bänk. Detta bryter elegant av mot modern elektronik och tillför charm och karaktär till rummet. Du kan också experimentera med att måla eller renovera gamla möbler för att ge dem ett nytt utseende som passar in med resten av din inredning. På detta sätt skapar du inte bara en vacker mix av stilar, utan bidrar också till hållbarhet genom att ge gamla föremål ett nytt liv.


inreda eklektiskt rebel walls

Alla möbler, speciellt stolar, måste inte vara samma för att få till en enhet. Inspireras av den här bilden lånad från Rebel Walls och deras tapet Frozen Moment men där miljön visar en eklektisk men harmonisk miljö.


4. Kombinera inredningstrender 2024 för en eklektisk look


Eklektisk inredning är den perfekta stilen för att integrera flera av årets hetaste trender på ett sätt som känns personligt och unikt. Under 2024 ser vi ett starkt fokus på tre stora trender: hållbarhet, biophilic design och maximalism. Genom att kombinera dessa trender kan du skapa en eklektisk look som inte bara är visuellt tilltalande utan också reflekterar ett medvetet och modernt levnadssätt.


Hållbarhet fortsätter att vara en central trend, vilket innebär att fler och fler inredningsentusiaster letar efter sätt att integrera miljövänliga och återvunna material i sina hem. Att använda naturliga material som trä, sten och återvunnet glas kan lägga grunden för en eklektisk stil som känns både jordnära och modern. Samtidigt skapar biophilic design en närhet till naturen genom att införa riklig grönska och organiska former i inredningen. Genom att kombinera hållbara möbler och material med växter och naturliga element kan du skapa en lugnande, naturlig atmosfär i ditt hem.


Tips!

För att skapa en riktig eklektisk look, kombinera dessa hållbara och biophiliska element med maximalistiska inslag. Maximalism handlar om att omfamna djärva färger, mönster och dekorativa föremål i överflöd. Genom att våga mixa och matcha olika stilar, färger och texturer kan du skapa en levande och dynamisk miljö. Tänk dig ett rum där en vägg är täckt av frodig grönska, medan den motsatta väggen är prydd med färgstarka konstverk och hyllor fyllda med unika samlarföremål. Det är detta medvetna och genomtänkta val av element som gör eklektisk inredning så kraftfull och personlig.


Det handlar inte bara om att samla olika trender på samma plats, utan om att skapa en harmonisk dialog mellan dem. Genom att tänka på hur varje element interagerar med de andra, kan du skapa en eklektisk stil som känns både aktuell och tidlös.


eklektisk inredning inredningsstil

5. Inspiration: skapa ditt eget eklektiska hem


Inspiration är hjärtat i skapandet av en framgångsrik eklektisk inredning. Att inreda eklektiskt handlar om att ge uttryck för din personlighet genom att blanda olika stilar, tidsepoker och trender. För att skapa ett hem som verkligen speglar dig, är det viktigt att ta tid att utforska och upptäcka de element som verkligen tilltalar dig. Genom att samla inspiration från olika källor kan du skapa en inredningsstil som är både unik och meningsfull.


Det första steget i att skapa ditt eget eklektiska hem är att exponera dig för en mängd olika stilar och trender. Utforska allt från vintagebutiker till moderna designmagasin, och se vad som fångar ditt intresse. Kanske är det en speciell färgpalett, ett unikt mönster eller en kombination av gamla och nya möbler som talar till dig. Eklektisk inredning ger dig friheten att plocka det bästa från olika stilar och smälta samman dem till en harmonisk helhet som är helt och hållet din egen.


Tips!

För att underlätta processen och få en tydligare bild av hur dina idéer kan komma till liv, kan du använda visuella verktyg och skapa moodboards eller visualiseringar där du kan testa olika kombinationer av färger, mönster och möbler innan du börjar omvandla ditt hem. Genom att se hur olika element fungerar tillsammans kan du fatta mer informerade beslut och undvika misstag. Denna typ av planering gör det lättare att skapa en sammanhängande och välbalanserad eklektisk stil som både inspirerar och speglar din unika smak.


eklektisk inredning inredningsstil

Eklektisk inredning är mer än bara en stil – det är ett uttryck för din personlighet och kreativitet. Genom att följa våra tips och integrera de senaste inredningstrenderna för 2024 kan du skapa ett hem som är lika unikt som du är. Om du känner dig inspirerad och vill lära dig mer om hur du kan fördjupa dina kunskaper inom inredning, överväg att gå en kurs hos oss på Inredningskurser.se. Våra kurser hjälper dig att utveckla din stil och skapa ett hem som verkligen speglar dig.


Läs mer om våra grundkurser eller yrkesutbildningar här!

2 kommentarer

2 Comments


Lidia Böhm
Lidia Böhm
Sep 05

Vilken inspirerande och fantastiskt artikel om den eklektiska stilen. Måste erkänna att kunde inte låta bli och kommentera. Eklektisk är stilen som jag själv är kär i:) Så himla roligt att ni delar med tips och info om just detta underbara stilen.

Lidia B.

Like
Inredningskurser.se
Inredningskurser.se
Sep 09
Replying to

Vad härligt att du gillade inlägget och att vi kunde bidra med lite mer inspiration om denna fantastiska stil! :)

Like
bottom of page