Vad tänker du på när det kommer till ämnet ljussättning och belysning? Är lampan ett föremål som du anser ska vara färdig från start och köpt i lampaffären, eller på sin höjd en produkt du fyndar i en secondhandaffär? Eller, är du nytänkaren, vars fingrar kliar lite extra när du tänker på att skapa din egen lampdesign och fångar varje tillfälle du får att hugga tänderna (eller händerna) i något ofärdigt och lekfullt och som med lite skaparglädje och kreativitet kan ge dig just den lampan du vill ha? Vi tänkte nu inspirera i ämnet innovation och ljussättning.
Är du innovatören och fångar varje tillfälle du får att hugga tänderna i någonting ofärdigt och lekfullt och som med lite skaparglädje och kreativitet ger dig just den lampan just du vill ha?
Ersätt och förnya gamla lampskärmar
Har du en gammal lampskärm till övers, klä om den då - om du inte redan har gjort det. Lampskärmens bas/skelett täcker du till exempel med ett ljuvligt linnetyg, ett gammalt fisknät eller en annan gammal t-shirt. Eller så trär du ett tjockare rep runtomkring basen/skelettet av lampskärmen så att den öppna ytan täcks helt och hållet av repet. Repet kan vara enfärgat, ofärgat, eller kulört i olika färger. I det senaste förslaget får du lampan i Bonbonstil som i bildkollaget nedan.
Lite andra tekniker du kan använda!
Använd även gamla sugrör i plast som blivit över från ett kalas en gång i tiden och limma fast dem tätt på en befintlig skärm, dvs. inte bara stålramen utan på den befintliga - förmodligen slitna - gamla skärmen. Eller, varför inte använda överblivna tyger som du delar i remsor, kanske tvinnar, klär och trär på basen/skelettet på samma sätt som bonbonstilen. Om lampskärmen är i glas eller metall, eller i ett annat material så kan du måla över ytan, heltäckande, eller i ett grafiskt mönster för att genom det skapa en innovativ lampskärmsprodukt.
Begränsningarna sätter du bara upp själv så begränsa inte fantasin, utan låt kreativiteten flöda.
Gå på loppis och leta efter användbara “skal”
Gamla skedar, rivjärn, skålar, kakformar, ja det mesta från köket går faktiskt att använda till tex. en takpendel. Metalliska föremål som klarar värme är ett smart val och ett bra exempel på “skal” att leta efter på just loppis, eller varför inte i sitt egna kök. Du kanske har dubbletter och planerar för en stor rensning. Passa på att tänka till lite kring föremålen du inte behöver längre. Kan du alltså göra något med dem, använda dem till någonting annat än att gömma undan och förvara dem längst bak i skåpet? Det tror jag säkert att du kan.
Glas, keramik och åter glas
Precis som metallen från ostrivaren och pajformen så är glas perfekt för den innovativa DYI lampan. Glasföremålet kan vara allt mellan himmel och jord. Plocka fram gamla vinflaskor, plocka på dig lite olika former på glas i materialet glas, vaser och karaffer. Kika även efter koppar och kannor i keramik. Dessa föremål är optimala för att hänga upp och ner, fästa i en bräda eller bara låta hänga direkt ifrån taket, tillsammans med en grupp av liknande glasskärmar. Det är givetvis pyssligt och inte bara så lätt som det låter, men för det förnuftiga kreatören är det fullt görbart. Låt inspirationen flöda via bildkollaget här!
Bjud in naturen
Ja, plocka gärna in naturen igen och igen. Vi kan inte få nog av detta “hälsodrag”. Vi älskar ju att fläta samman nytta med nöje, funktion med estetik, och natur med inredning, eller hur!? Låt grenar agera skena till dina ljuskällor och låt avsågade stammar agera ben till din framtida golvlampa. Trä dina lite finare - och kanske i genomsnitt större - LED lampor ringlandes runt omkring stammen och/eller grenen. Det blir alltid bra! Så länge stammen eller grenen är rensad, putsad och rengjord och kan fästa i taket eller stå av sig självt på golvet så blir det som sagt alltid bra.
Kuriosalampan
Vi äger alla lite skrot. Och vad gör vi med skrot? Ja, om vi inte säljer av, lämnar bort, eller lägger skrot och ting på tippen så kanske det först hamnar i källaren (eftersom det ändå har ett litet affektionsvärde kvar). Men, vad vore då inte bättre än att använda detta underbara skrot med affektionsvärde till någonting nytt och som då även kan hålla i ytterligare några decennier till kanske - om vi har tur! Här kan man tex. använda gamla skulpturer som just i detta nu har fyllt sitt syfte och gjort sitt men som fortfarande har “det där” kvar. Skulpturen, eller detta specifika ting, behöver kanske bara ett nytt syfte, fylla en ny funktion och så är det på banan igen? Eller, vad tror du?
Innovation inom ljussättning har återigen inga begränsningar om du inte vill att det ska ha det.
Lampan från dina samlarobjekt
Är du en samlare? Jag är… Jag tror att vi alla, allt eftersom åren går, alla har förmågan att samla på oss ett visst sorts föremål, eller flera. Många av oss iallafall! Någon samlar på hattar, pokaler, andra på kapsyler. Många samlade på frimärken när jag var yngre, då var det alltså det som gällde, samt brevpapper och bokmärken. Idag kanske det handlar mer om fotbollskort eller små leksaksfigurer, nallebjörnar och gossedjur med koppling till en disneyfilm eller ett visst varumärke.
Men, tillbaka till hattar! Hatten är ju ganska ståtlig om du frågar mig. Hattdesign har varierat genom tiderna och de går följaktligen såklart också i olika stilar. Stilen på hatten kan dessutom fånga stilen och känslan i rummet om de tex. används som lampskärmar, eller åtminstone förstärka den aktuella känslan i rummet, se här!
Ja, det ser helt enkelt annorlunda ut med samlarobjekt då och idag, för de unga och för oss vuxna. Min pappa samlade länge på olika typer av kameror. Inte bara för samlandets skull. Kameran och att fotografera oss barn var en stor och glädjefylld hobby för honom - och säkert för många andra pappor. Detta ledde till att han så småningom kunde fylla ett halvt vitrinskåp med alla gamla kameror. Tittar man riktigt noga på dessa gamla och fantastiska uppfinningar så är de också väldigt vackra. De går ju dessutom i stil med Industristilen när man talar om inredning vilket många av oss gillar.
Därför vill vi inspirera med samlarobjektet, kameran som lampstativ och stomme. Här har vi lånat en bild från hobbykreatören René, @renecautin och hans superfina lampkreation. Visst är denna något alldeles extra!?
Fem bästa tips på DYI lampor!
Låt dig inte begränsas. Använd det som finns i din närhet. Tänk på föremål som kan ersätta eller förnya den traditionella lampskärmen, lampstomme, golvlampans ben, taklampans skena.
Använd metalliska föremål som tex. rivjärn, plåtburkar, skedar och kakformar. De passar bra när det gäller att dimma skenet från ljuskällan.
Klä om din gamla lampskärm med nytt tyg, garn, eller måla om. Klä den med tidningspapper, bokmärken eller lite finare papper.
Fundera på dina potentiella samlarobjekt. Går dessa objekt att använda till någonting matnyttigt, som tex. ett stativ till din golvlampa?
Sist men aldrig minst, använd gärna det som du egentligen hade tänkt slänga. Det finns alltid något i skrothögen som går att återanvända. Tänk hållbart när du skapar dina DYI lampor. Lycka till!
Comments