... ...
top of page

Gerd valde att satsa på en karriär som inredare efter 60

Att våga följa sina drömmar senare i livet kan kännas både utmanande och skrämmande, men för Gerd blev det ett självklart val. Efter en karriär inom offentlig sektor valde hon och hennes man att satsa på en gemensam dröm – att starta ett eget företag inom inredning och snickeri. I det här blogginlägget får du ta del av Gerds inspirerande resa, från att byta karriär vid 64 års ålder till att idag driva G Konsulting Inredning och Snickeri AB. Gerd delar sina tankar om inredningsutbildningen, hur hon kombinerar inredning och snickeri, och varför det aldrig är för sent att förverkliga sina drömmar.


Plugga inredning efter 60: Gerds karriärbyte till inredare och snickare efter en offentlig sektor-karriär.

Hej Gerd, vad kul att få prata med dig! Berätta gärna lite mer om dig själv; vem du är, vad du gör och vart du bor?


Svar: Jag bor sedan januari i år på Östgötaslätten på vår hästgård St Haddetorp tillsammans med min man, 2 Portugisiska vattenhundar, två hästar ett Halvblod och en Islandshäst. Helger utökas familjen ofta med barn och barnbarn. Jag kommer ursprungligen från Norrbotten men har bott i södra Sverige sen mitten på -80 talet. För precist ett år sedan tog vi ett beslut att sälja vår bostadsrätt i Åre och ett hus utanför Tranås för att satsa på en dröm vi har haft i många år att bo på en gård där vi kan ha hästar. Vårt hus är byggt 1923 och det behöver en del kärlek så vi ska renovera hela huset i etapper. Min tanke med renoveringen är att tänka 1920-talet men personligt med färg och form, jag gillar en eklektisk inredningsstil.


planritning i färg inredare elev

Bild på ett inredningsprojekt från utbildningen till Certifierad Inredare, gjord av Gerd


Du har en lite annorlunda resa, då du började dina studier senare i livet. Hur kom det sig att du valde att sadla om till inredning, och vad var det som inspirerade dig att våga ta det steget och byta karriär?


Inredning har varit ett stort intresse hos mig och gett mig den avkoppling som man behöver när man ibland har ett tufft arbete. Att gå en inredningsutbildning har varit en tanke hos mig under flera år men har inte blivit verklighet förrän nu. När jag tog beslut om att började utbildningen hade jag precis fyllt 64 det kändes helt rätt att satsa på mitt stora intresse och då var det inte ett svårt beslut.


byta karriär sent i livet efter 60

Många vi pratar med som är i din ålder och även yngre känner sig helt enkelt ”för gamla” för att ta tag i sin dröm. Kanske för att man redan har en annan karriär i bagaget. Hur ser du på det, och vad har varit din erfarenhet av att ta steget till en ny karriär?


Har man tänkt igenom vad man vill göra och kommit fram till att man vill göra något nytt exempelvis att satsa på en ny karriär så ska man göra det. Jag tycker att det aldrig är försent för att göra en förändring. Att ha en annan karriär i bagaget är bara bra, arbetslivserfarenhet oavsett vad man har arbetat med kan ge en bra grund att stå på inför en ny utbildning eller arbete.


Min erfarenhet är att det blev helt rätt att ta beslutet om att gå utbildningen förutom att få teoretiska kunskaper om inredning så har det också en gett en positiv personlig resa.


Du och din man driver nu företaget "G Konsulting Inredning o Snickeri". Vad var det som fick er att ta steget från att arbeta inom den offentliga sektorn till att starta eget inom inredning och snickeri?


På fritiden har vi haft ett stort intresse för att skapa fina miljöer runt omkring oss. Miljöer som gör att man vill komma hem, känna lugnet och hämta kraft för att ta sig an nya utmaningar.


Efter ett långt och spännande liv som chefer inom offentlig förvaltning bestämde vi oss för att jobba tillsammans och göra det vi tycker är lustfyllt. Jag brinner för färg och form och det som är vackert och min man älskar att skapa med sina händer. Detta är stommen i vårt företag. Vi har haft ett företag som har varit vilande i flera år som vi nu startat upp igen och har ombildat det till ett AB.




Före & Efter - Kök i 1700 tals hus hos kund


Hur upplever du utbildningen hos oss på Inredningskurser? Tycker du att studierna ger dig de verktygen du behöver för att lyckas som inredare och företagare?


Jag ville utveckla mig inom inredning och få teoretiska och praktiska kunskaper som kan ge

mig ett djup och en bredd och som kan ta mina inrednings idéer till en annan nivå privat men

också för att kunna ta på mig inredningsuppdrag. Jag tycker att det är viktigt att ha teoretiska kunskaper för att ha en grund att stå på, veta vad jag håller på med och att mina idéer kommer att fungera för mina kunder. Inredningskursers utbildning är omfattande med alltifrån att planera ett projekt som olika tekniker, design boards, färglära, ritteknik, skissteknik, SketchUp, arkitektur och designhistoria, byggnadsvård mm. Jag har också fått hjälp i utbildningen med att tänka igenom vår affärside, skapa portfolio, marknadsföringsplan sammanfattningsvis har jag fått till mig mycket och fått en kunskap som jag har saknat som amatörinredare.


Kan du beskriva hur en vanlig arbetsdag ser ut för dig i studierna och även med ert inredningsföretag idag? Hur kombinerar ni inredning och snickeri i era projekt?


En vanlig arbetsdag på gården nu när det är höst börjar med att hästarna ska få mat och ut i hagen. Hundarna ska ut och rastas och få mat. Sen blir det frukost för mig och min man där vi gör upp planen för dagens arbete utifrån vilka projekt vi håller på med. Jag börjar oftast dagen med att plugga om det inte funkar på förmiddagen så blir det kvälls plugg. Vi har i princip alltid pågående renoverings projekt hemma med allt vad det innebär. Det är jag som arbetar med förslag till inredningen, färgsättning, inköp av möbler ofta från olika auktionssajter eller butiker. Mina ideér diskuterar vi och min man som är kunnig på snickeri och byggnationer bedömer om det är möjligt att genomföra förslagen som kräver ombyggnation, vi är ett team som kompletterar varandra. Tanken med gården som vi renoverar är att det ska vara vårt Showroom. Senaste projektet som snart är klart är förbättringar i stallet vi har tagit fram nya lösningar för säkerheten i boxarna som min man har snickrat, jag tagit fram ny färgsättning och golvmatta samt inköp av skyltar mm.


De projekt som vi har haft i vår firma arbetar vi på samma sätt med utifrån kundens behov och önske mål kommer jag med förslag på inredning, färgsättning mm och min man snickrar och bygger.

Det som är mycket bra med utbildningen är att man kan vara flexibel när man ska plugga, men det förpliktar också att man är strukturerad och planerar för vad som passar bäst för en själv.


färgsättning 1700tals hus inredare

Färgsättning i 1700 tals hus hos kund


Hur har din tidigare erfarenhet från den offentliga sektorn påverkat ditt arbete som inredare? Ser du några fördelar med att komma från en annan bransch när du nu arbetar inom inredning?


Att komma från en annan bransch är positivt och för mig har det varit framför allt att möta kunden på den nivå de befinner sig. Att träffa kunden för första gången och göra en intervju om vilka behov de har, vad de har tänkt sig och om att prata om vilken känsla de vill ha är något jag är van vid. Jag tror att en del tycker att det är svårt att prata med kunden om vilken känsla de vill ha, för vad är en känsla?


Vad är det mest givande med att arbeta som inredare enligt dig? Och även – vad är den största utmaningen?


Att arbeta och skapa fina miljöer, vackert till färg och form så att att kunden känner att det är trivsamt att komma hem och är stolt över sitt hem.


Största utmaningen är att folk i allmänhet tror att de kan allt om inredning. Jag vill citera en ny kund som sa att ”alla borde anlita en inredare när man ska måla om för då får man rätt färgsättning på en gång då slipper man köpa ny färg flera gånger och det blir dyrt”

färgsättning plugga efter 60

Färgsättning trapphus hos kund


Vad är dina bästa tips till den som pluggar hos oss just nu och snart ska ta sina första steg ut i arbetslivet eller de som funderar på att gå din väg och utbilda sig till inredare?


  1. Bestäm dig för att gå utbildningen om du verkligen vill satsa på en inredningskarriär. Utbildningen är bra.

  2. Inspireras av andra men kör din egen inredningsstil, var inte rädd för att gå utanför boxen.

  3. Avsätt tid och planera den.

  4. Fastna inte i Instagram flödet eller andra sociala medier.

  5. Om du har möjlighet ha en egen arbetsplats där du kan lämna arbetet för att komma tillbaka där du slutade utan att plocka fram allt igen.


Var hittar du din dagliga inspiration som inredare? Har du några rekommendationer på Instagram-konton, bloggar eller poddar som inspirerar dig?

Instagram konton;


Byta karriär sent i livet: Gerd och hennes man startar företag inom inredning efter 60.

Stort tack Gerd för att vi fick möjligheten att prata med dig om din resa! Om du vill fortsätta följa Gerd på hennes resa i utbildningen och som inredare kan ni följa henne på Instagram @gkonsultinginredningsnickeri.


Är du också nyfiken på en ny karriär som inredare? Klicka här för att läsa mer om våra yrkesutbildningar till Inredare!

0 kommentarer

Comentarios


bottom of page