... ...
top of page

Färgkombinationer – så får du till färgsättningen hemma!

Färgsättningen är mycket avgörande i inredningen och hur vi upplever ett rum. Det sägs att färg dominerar över form vilket innebär att ögat kommer att uppfatta färgen först av allt. Färgen är även högst påverkad av ljuset och för att skapa en bra färgsättning är det viktigt att även ta ljussättningen i beaktning. Färg är kul och kreativt att arbeta med men det är också komplicerat. Med detta inlägg vill vi ge lite tips men också insikt om hur färgarbetet kan se ut för en inredare.


färgkombinationer färgsättning hemma

Bild lånad från Engelska Tapetkompaniet (färg av Farrow & Ball)


Hur skapar man en balanserad färgsättning?


Det finns inte ett generellt rätt eller fel när det kommer till färg och inredning utan huvudsyftet är att användarna av rummet ska vara nöjda. Oavsett storlek på projekt är det alltid en god idé att starta med färgsättningen. Denna presenteras bäst med vad man brukar kalla färgschema eller färgpalett.

Är du en flitig användare av Pinterest har du säkert sett många exempel på färgpaletter där, det är för övrigt ett smidigt sätt att samla inspiration och skapa boards inför färgsättningen.


Man brukar tala om att skapa en ’balanserad’ eller ’harmonisk’ färgsättning - och vad är det?

Såklart, är svaret på det subjektivt och därav komplext, det finns dock många olika verktyg och principer att använda sig av för att komma närmre målet. Vi ska ge några tips här, men det finns fler. Det är inte en slump att det finns yrkesroller inom färgsättning då det finns mycket att lära sig på området.


I all typ av design är det viktigt att göra en bra behovsanalys baserat på relevanta frågeställningar som till exempel:

  1. Vad vill du känna i rummet? Hur vill du må? Bakom varje färg finns psykologiska aspekter som kan vara kul att fördjupa sig i, kanske finns det ett djupare om än undermedvetet, skäl till varför en person dras till en viss färg?

  2. Hur kommer färgerna att se ut under dagen - när spenderas mest tid i rummet och hur vill du att färgen ska se ut då?

  3. Vilken färg ska dominera? Ska det vara en mörk eller ljus upplevelse?


färgkombinationer färgsättning hemma  klint colors

Bild lånad från Klint och deras väggfärg 83 – La Roux


Färgfördelning och formel


Utöver vilka färger som används är även fördelningen av dessa avgörande. Man brukar tala om basfärg, komplementfärg och accentfärg. Basfärgen är den som ska dominera i rummet, och är ofta på stora ytor som tex väggar, golv, tak eller stora möbler. Komplementfärgen kompletterar basfärgen och finns i något mindre mängd än basfärgen, tex. på fondvägg, gardiner, mattor eller mindre möbler.


Accentfärgen är ”pricken över i:et”, blickfånget i rummet och kan återfinnas i tex prydnader, lampskärmar, kuddar etc. Vad som ingår i de olika kan såklart varieras- det som spelar roll är mängden av varje.


För den som gillar matematiska termer brukar nedan vara en lyckad fördelningsformel i färgsättning:

Basfärg 60 %

Komplementfärg 30 %

Accentfärg 10 %


En rekommendation är att låta accentfärgen förekomma i minst 3 punkter i rummet för att det ska upplevas harmoniskt. Man kan jobba med flera accentfärger, men lättast är 1 max 2.


Ta hjälp av färgsättningsprinciper


Till ovan fördelningsformel kan man addera sedan en ’färgsättningsprincip’ till hjälp!

Det går såklart att skapa färgkombinationer mer ”fritt” men om det känns svårt att ”gå på känsla” kan det vara skönt med dessa beprövade hjälpmedel för att säkra balans och harmoni.


För att underlätta arbetet ytterligare tar vi hjälp av ett färgsystem, kallat NCS, som kommunicerar färg genom koder. Nu blir det mer tekniskt! Koden berättar om hur mycket svärta, kulörthet, vithet och kulörton det finns i en färg. Vi tar en kod som exempel.


S 1040 - Y90R

I denna kod får vi veta att:

  • S = är en NCS standard färg

  • 10 = 10 % svarthet/svärta ( första sifferparet )

  • 40 = 40% kulörthet ( andra sifferparet )

  • Y90R = Kulörtonen som består av 90% röd (red) och 10% gul (yellow)


Helheten är alltid 100%


Vithet = 100 - svarthet och kulörthet ( differensen mellan 100 och summan av svärta och kulörthet )

I fallet med koden ovan är vitheten 50%


100 - 10 -40 = 50


De fyra första siffrorna ( dvs. Svärta, kulörhet och underförstått vithet ) berättar tillsammans om nyansen, även kallad refererad till som ”förnamnet” i koden.


De sista tecknen efter bindestrecket står alltid för kulörtonen. Denna kan vara 1 till 4 tecken lång och refereras till som ”efternamnet” i koden.


färgkombinationer färgsättning hemma

Var finns denna NCS kod?


Du kanske har sett att det ofta står en färgkod på ett färgprov? Denna kan vara färgtillverkarens egen men ofta står även en NCS kod med. Om inte NCS koden står med brukar den gå att ta reda på med hjälp av ett NCS verktyg ( tex. NCS index, NCS colour pin ) Ofta har färgbutiken dessa verktyg att hjälpa till med. Be att få hjälp i butiken!


Viktigt att betona! Det du upplever med ögat är ju trots allt viktigast- och du kan uppleva att färger ingår i en viss princip även om koderna avviker en del om de väl mäts upp med ett verktyg. Så bli inte fixerad och förblindad av koder om du väl SER en färgkombination som ser harmonisk ut.

Färgsättningsprinciper ska hjälpa inte stjälpa. Du kan även uppleva en att färgsättning följer en viss princip även om koderna avviker lite i procent- det kan vara så små avvikelser att ett öga inte ser det och då är ju målet uppnått oavsett.


Ton i ton / Kulörtonslik


En färgsättningsprincip som funkar väldigt bra om du har EN favoritfärg är ’ton i ton’ eller även kallad ’kulörtonslik’. Denna princip utgår från en färg som har samma kulörton, dvs. Samma efternamn, men har olika nyans dvs. förnamn. Kom nu ihåg att koderna enbart är till för att hjälpa och vägleda.


Ett sådant färgschema kan du bygga upp, kodmässigt, enligt nedan exempel.

Ta din favoritfärg. Tex. S 2030 -Y50R

Fokusera på efternamnet dvs. Y50R ( består av 50% gult och 50% rött ) och basera hela färgschemat på denna.


färgkombinationer färgsättning hemma

Detta är enbart ett exempel och kan såklart göras med utgångspunkt i vilken kulörton som helst i färgcirkeln, tex en blå, grön osv.

Man kan även ha fler nyanser som komplementfärger samt fler som accenter.


Vill man ha ytterligare ”spänning” kan man välja en accentfärg som avviker från kulörtonen. Den dominerande färgsättningsprincipen kommer ändå vara kulörtonslik i ovan exempel.

Den ”avvikande” accentfärgen kan vara vilken färg som helst men vill man även här ha en kodmässig ’riktlinje’ det vara en färg på motsatt sida i färgcirkeln. Med risk för att röra till begreppen nu; färger som sitter på motsatt sida till varandra i färgcirkeln kallas ´komplementfärger’ MEN ska inte förväxlas med ´komplementfärger´ benämnt i ovan formel. Den ena talar om komplement i dominans i färgfördelning medan den andra är ett vedertaget begrepp inom färglära. Grön och röd är varandras komplementfärger och blå och gul är varandras. Komplementfärger förstärker varandra och är därför ofta lyckade att leka med för att skapa accenter och kontraster.


Till ovan exempel skulle man då kunna ersätta S 2070-Y50R med vilken nyans som helst av kulörtonen B50G som ligger på exakt motsatt sida till Y50R (i färgcirkeln)


färgkombinationer färgsättning hemma

Vi kan ta S 2050- B50G och då hade färgschemat sett ut så här:


färgkombinationer färgsättning hemma

Nyanslik färgsättning


En annan färgsättningsprincip som funkar väldigt bra om du vill ha flera färger, utan att det upplevs osammanhängande, kallas ’nyanslik’. Denna princip utgår från olika kulörtoner som har samma nyans, dvs. Samma förnnamn.


Ett sådant färgschema kan du bygga upp enligt nedan exempel.

Välj en basfärg. Tex. S 1020-Y10R

Fokusera på förnamnet dvs. S 1020 ( består av 10% svärta, 20% kulörhet och 70% vithet ) och basera hela färgschemat på kulörer med samma nyans.


färgkombinationer färgsättning hemma

Detta är enbart ett exempel och kan såklart göras med utgångspunkt i vilken färg som helst.

Accentfärgen kan även avvika från färgsättningsprincipen och ändå dominerande upplevas nyanslik.

Det skulle till exempel kunna se ut så här, med en helt avvikande accent.


färgkombinationer färgsättning hemma

Ta färger ur en bild/mönster/tapet


Ett annat mycket effektivt sätt att skapa en lyckad färgkombination är att utgå från något som tilltalar i sammansättning av färger, det kan vara ett mönster eller en tapet? Det kan också vara en bild eller foto, av vad som helst, tex naturen? En inredning? Ett konstverk?


Att skapa en lyckad färgsättning handlar till stor del om att hitta rätt sammansättning och fördelning av färgerna som ska ingå. En tapet, ett mönster eller ett foto är ofta komponerat harmoniskt och är därför bra att utgå från. Notera att det även kan vara en disharmoni eller asymmetri som är målet ibland - och då kan du använda dessa tips fast omvänt.


Denna bild skulle kunna inspirera till en färgpalett med denna fördelning.


färgkombinationer färgsättning hemma engelska tapetmagasinet

Bild lånad från Engelska Tapetkompaniet (tapet av Långelid / Von Brömssen). Färgpalett skapad av Inredningskurser Sverige.


Våga färg även när du inte vill ha färgglatt


Det finns många aspekter att ta ställning till vid färgsättning och val av färgkombinationer, dels kostar det tid och pengar att göra om, men också till viss del en belastning på miljön. Med hänsyn till dessa är det viktigt att tänka igenom behoven noga och försöka tänka långsiktigt, det att anlita en inredare/färgsättare blir ofta lönsamt i längden. Med långsiktigt betyder det inte att det inte ska finnas en variationsparametrar med- men det ska vara genomförbara förändringar över tid, i förhållande till förutsättningarna.


Det viktigaste av allt är att verkligen tänka inåt- vad tycker användarna om rummet om? Haka inte enbart på snabba trender utan att känna riktigt för dom- känn efter vad som känns rätt. Det kan ibland vara det svåraste i hela inredningsarbetet- att verkligen ta reda på vad de äkta preferenserna är. I ett digitalt samhälle där det finns influenser och inspiration att hämta dygnet runt blir det lättare att tappa sig själv- något som är en djupare fråga en detta blogginlägg kan behandla. Men det är viktigt att betona att våga känna efter och våga färg. Färg väcker känslor och kan ha en stor inverkan på vårt mående. Tycker du att det är svårt med färg och vill välja något väldigt neutralt för att ”safea” finns det stor risk att det inte kommer ge de känslor du är ute efter.


Om du gärna vill ha ”färg” utan att blir ”färgglatt” är tipset att hålla dig runt 5-7-, max 10% i kulörhet ( dvs. Andra sifferparet i koden ) så kommer det upplevas som färg utan att bli extremt.


färgkombinationer färgsättning hemma

Provmåla alltid!


Detta tåls att nämnas i alla samtal om färg. Provmåla alltid. Ett färgprov i en färgbutik eller på en datorskärm blir aldrig samma som i rummet färgen ska målas.


Varje rum har sina förutsättningar i form av väderstreck och dagsljusinsläpp, övriga ytskikt, eventuella färgsmittor mm. Det går att köpa provburkar och blir oftast en bättre investering än att måla upp ett helt rum och inse att det inte blev som man tänkt sig.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page