... ...
top of page

Dags att inreda din altan och uteplats

Äntligen är april månad här och våren är här. Som vi har längtat! Det har varit en lång vinter, mild kanske men LÅNG, åtminstone i de södra delarna av Sverige. Varför känns det lite extra förväntansfullt att vänta in just våren? Är det för att denna ljuvliga årstid fylls av knoppar på träden och att den allra första flugan kikar fram? Eller, är det för att solen värmer så gott och att vi ÄNTLIGEN kan sitta ute en stund utan att frysa - med jacka för vissa, men ändå! Dags att börja prata altan, uteplats och veranda, eller hur?



Ta vara på det som finns

Här vill jag passa på att lyfta fram de små sakerna men som ändå är ganska avgörande och användbara för när man inreder ett rum, vilket rum som helst egentligen. Nu ska vi ju prata generellt om olika rum utomhus men det är samma princip för när du inreder rum inomhus. Okej, då kör vi. Altanen, uteplatsen, verandan, ja vad du än vill kalla det eller väljer att kalla just DIN uteplats är på många sätt det enda rum som knyter samman inne med ute. Gillar du naturliga material? Inred då med naturliga material!



I det avseendet är detta rum lika för alla och just därför bör din första fråga till dig själv handla om vilka förutsättningar som finns i rummet. Fråga dig alltså följande saker:


  1. Hur ser omkringliggande miljö ut?

  2. Hur ser altanen ut just nu?

  3. Vilka former kan du utgå ifrån och använda dig av när du inreder?

  4. Vilka fasta MATERIAL finns på altanen eller i närheten av altanen?

  5. Vilka FÄRGER dominerar på altanen eller i närheten av altanen?

  6. Hur ser växtligheten ut och vilka möjligheter finns det när det gäller plantering?


Att ta vara på det som finns går lite hand i hand med att inte riskera att falla i fällan där du konsumerar saker som du egentligen inte behöver. Gör alltså upp en plan för din altan innan du börjar inreda den.


Gör upp en plan för din altan innan du börjar inreda den!

Har du till exempel en cirkelformad altan så kan det vara väldigt fint att utnyttja den runda formen och upprepa den formen. Man kan tänka på samma sätt som när man väljer matta till sin matplats, runt till runt, kvadrat till kvadrat, avlångt till avlångt, ja, du fattar!



Fundera även över vad altanen eller uteplatsen har för syfte. Vad har den för funktion? Vem ska vistas där och vad ska personerna hitta på för aktiviteter där? Vad är det med andra ord som du vill åstadkomma med din inredning? Hur ska altanen användas baserat på behov och önskemål? Känn nu in och fundera över DINA möjligheter! När du är klar, skapa då din alldeles egna inspirationstavla. Här kan du även fundera kring den stil och smak du själv gillar och om denna stil och smak passar bra till den fasta inredningen, det vill säga det omkringliggande material, textur och yta som du inte kan eller vill påverka. Ibland vill man kanske chocka med kontrasterande färger, som här!



Det kan exempelvis vara fasaden på huset eller det närliggande staketet. Vilka material, färger och detaljer vill DU använda så att det blir så bra och hållbart som möjligt? Är du till exempel en som gillar ljust och skirt, vitt på vitt? Grythyttans stålmöbler visar vackert hur det kombineras.



Om man fortsätter från planen man har påbörjat utifrån de förutsättningar som finns så kanske det inte heller blir lika svårt att välja utseendet på sin altan, terrass eller uteplats. Man har ju det man har, det man har i form av möbler och madrasser, eller det som redan finns i form av fasta material. Däremot finns det mycket inspirerande inredning och produkter som du kan piffa din altan med, antingen för ögats skull, för funktionens skull, eller för kombination av de två. Låt dig inspireras av offentliga platser, som i bild här där val av stolens färg kompletterar golvet fantastiskt fint.



Pergola och annan sorts solfilter

Pergolan är en magisk konstruktion och inredningsdetalj. Den är inte bara vacker i sig utan har en hel massa tilläggsfunktioner för en inredningsintresserad, och framförallt för dig som ska inreda altanen. Har du en pergola, toppen. Har du inte en pergola, fundera på att bygga en! :) Den ger oanade möjligheter. Den kan fungera som en hänganordning till din hammock, det är en perfekt stomme att slingra din ljusslinga kring och om du behöver skugga kan du använda den som skelett till ditt böljande “tak” i textil.



Det finns en hel del andra konstruktioner som kan ge samma funktion som en pergola, eller åtminstone kan fylla en del av pergolans positiva egenskaper. Nedan anordning av bastmaterial silar solljuset och genom det skapar ett slags solfilter. Det fyller inte enbart en funktion, det ger också vackert dekorativa skuggeffekter på uteplatsen.



Mys till det med rätt belysning

På samma sätt som du planerar för belysning inomhus, bör du planera för belysning på terrassen. Häng passande takarmaturer från pergola - kanske med lampskärmar av rotting eller rispapper eller häng i trädet i närheten och låt skenet vaja i vinden. Använd ljusslingor i alla former. Belysningen ramar in och skapar stämningen, det är lika viktigt ute som inne. Det man kanske måste justerar är att använda sig av batteridrivna lampor eller till exempel ljusslingor som är laddningsbara. Fäst längs med en lina ovanför matbordet och njut av utsikten!



Sudda ut gränserna med bekvämt platsbyggt

Inred uteplatsen smart och hållbart. Bygg in en platsbyggd sittbänk och förläng vardagsrummets härliga möjligheter. Addera bekvämlighet med mjuka sittdynor i den design och stil du önskar. Det kan bara bli rätt om man tänker till och planerar väl innan bygget ens sätter igång. Gör det för att säkerställa att du får det du vill ha och gör det för att få det så praktiskt och bekvämt som möjligt för just dina behov och önskemål. Här får man ju återigen fundera lite kring rummets syfte, möjlighet och givna förutsättningar vad gäller material och färg som redan existerar.



Hammocken och dagbädden flyttar ut

Det här med att sudda ut gränserna mellan ute och inne går att göra på många olika sätt. Ett är att använda liknande möbler på båda sidor av glaset. Dagbädden flyttar ut är inte precis så som det låter här utan syftar mer till själva tankesättet. Man kan ju fråga sig hur dagbädden skulle VILJA se ut om den flyttade ut. Jag tänker spontant att den spänns upp och lyfter från marken och existerar i både hårt och helt mjuka material. Hammocken oavsett stomme - till och med i form av den traditionella hängmattan, placerad under en belyst pergola eller träd, enkelt som här, är kanske ändå alltid att föredra.



Stora gröna växter/gröna väggar

Stora gröna plantor, kryddväxter och krukväxter har en given plats på vilken terrass som helst. Här handlar det egentligen bara om att bestämma sig för hur mycket och var gränsen går. En lummig berså kan kännas härligt grönskande och lummig samtidigt som effekten av en sådan går att efterlikna om man råkar ha helt andra förutsättningar i det gröna rummet. Varför inte skapa sig en grön vägg av kryddväxter eller låta murgröna eller pipranka (eller annan ranka) pryda den annars kanske kala och tråkiga vägg eller staket. Eller, låt dig återigen inspireras av något offentligt spektakulärt där man har tänjt lite på gränserna och låt växterna blicka ner från taket.



Rotting med andra hårda material

Rottingmöbler ger en sådan vacker kontrast till uteplatsens annars lite hårda och karga material och färger (förutom det gröna i buskar och träd). Det är inte bara färg som kontrasterar utan materialets egenskaper jämfört med annat material som ofta används för utomhusbruk. Texturen är linjär kontra bullrig och lite kaotisk, ytan är heltäckande och hård kontra mjuk och silande och ljudet av rotting när man sitter i en möbel tillverkad av materialet går ju inte heller att ta miste på. Det är ett mysigt ljud som jag själv kopplar till just solens första varma strålar, sommarens ljuvliga dofter av blomster och de nykläckta flugornas buzzzzz’ande.



Stål i färg

Istället för att ge färg till rummet via textilier så kan man mycket väl fundera över att berika färgpaletten med färg i stålet. Tycker du om möbler tillverkad i stål? Du kanske ser materialet som praktiskt för utomhusbruk och att materialet i sig är hållbart med lång livslängd? Du tänker helt rätt! Stål-stolen är en praktisk möbel och går att få tag på i många olika färger. Vill du inte köpa nytt, förnyar du istället dina gamla stol och förlänger livslängden på DEN. Placera en röd sittbänk framför en mörk fasad eller låt den gröna stolen smälta in i det gröna buskaget. Både och funkar underbart fint och lekande lätt i alla väder.



Piffa till det med trädgårdskonst

Trädgårdskonst kan vara precis vad som helst, fast ändå inte. Det måste på något sätt kunna placeras och förvaras i ur och skur vid behov. Materialen kan med andra ord behöva vara något tåliga och resistenta för både regn och kraftiga vindar. Här har vi fått dela vacker konst från Instagram-profilen @snoren_nordicbyhand med hemsida www.nordicbyhand.dk. Det är dansk design, tillverkad för hand och passar för både inne- och utomhusbruk. Härligt med lite kärlek längs med fasaden, inte sant?


Bilder från Nordic by hand


Fem tips till dig när du ska inreda din framtida altan!

  1. Planera, planera, planera och utgå ifrån din altans förutsättningar

  2. Visualisera dina idéer med inspirationsbilder så din plan blir tydlig för dig

  3. Fundera på en platsbyggd möbel, det gör rummet smart och användbart

  4. Investera i ett par hållbara utomhusmöbler. De ska hålla i längden

  5. Piffa med textilier, växter, planteringar och lite utomhuskonst!


Voila! Lycka till med din altan nu :)


 

Vill du lära dig mer om att inreda utomhusmiljöer?

I kursen Att inreda ute får du lära dig att applicera dina inredningskunskaper utomhus för att skapa en trivsam och funktionell miljö i din trädgård eller på din altan eller balkong!








0 kommentarer

Comentários


bottom of page