Att inreda med mönster är enkelt för en del och svårare för andra. Om du vill mixa mönster så kan det många gånger fungera riktigt bra genom att gå på känsla. Man kanske känner och provar sig fram, lägger till och plockar bort efter behag och efter att ha utvärderat sin styling. Att prova sig fram är viktigt för att du ska kunna utnyttja “trial and error" -principen. Det är ju så vi kan lära oss, om vi nu inte kan kan visualisera alla rätta drag i huvudet. Och, vi kan ju faktiskt inte göra det alla gånger, om ens någonsin. Det finns däremot lite olika grundtips att tänka på.
Båda bilderna ovan är lånade från Svenssons i Lammhult. De grafiska och geometriska mönster i kuddar och, golv och inredningsdetaljer omsluter bild och rum så fint. Det svartvita smälter in i de varma “tegelrosa” väggarna och kontrasterar rummet.
Inspireras av tapeter
Oavsett vad för slags mönstermix du vill åstadkomma så kommer du aldrig ifrån den initiala inspirationskällan, där allt liksom ska att utgå ifrån, det vill säga den allra första källan till inspiration som lägger grunden för vad du ska mixa med, och hur. Om du för enkelhetens skull väljer att utgå ifrån en befintlig eller ny tapet så har du på ett sätt även lagt grunden för den färgsättning du vill jobba med. Sen kan du ju alltid lägga till accentfärger, kontrasterande färger och givetvis mönster bäst du vill. Men det finns ändå några saker som du kan tänka på för att underlätta denna, för vissa, ovana matchningen.
Början till en inspirerande idé kanske börjar med befintliga väggar, ytor, texturer eller nya uppsatta underbara tapeter, här visar Rebelwalls upp tapeten “Tropical Bellewood” med härliga originaldörrar och socklar.
Kontraster med gemensam nämnare
På ett sätt tillhör det här med att arbeta utifrån en gemensam nämnare, även praktiken i att utgå ifrån en befintlig tapet i rummet. Man kan även se det som att försöka hitta en röd tråd i sin mönstermix, exempelvis att man använder några återkommande fasta färger eller nyanser när man väljer sina mönster. Det skapar en enhetlig känsla och knyter ihop alla mönster och färger på ett bra sätt. Den som betraktar kan då även uppfatta, eller få intrycket av att det känns genomtänkt och ordnat, och det enbart genom att du medvetet har valt ett par färger som återkommer på lite olika ställen i dina valda mönster.
Eklektisk stil
En inredningsstil som man ofta ser denna mönstermix i är den eklektiska stilen. Från dessa allra mest utflippade inredningsmiljöer, finns det sällan någon hejd på variationen i mönster, stilar och färger. I denna stil blandas organiskt romantiskt, med djuriska mönster som leopard och zebra ränder, grafiskt i svartvitt och geometriska solfjädersmönster från Art Deco-stilen. Allting är möjligt om man har en eklektisk stil i sitt hem, det vill säga, om man älskar att blanda stilar. Det betyder även att man älskar att blanda mönster. Andra som är vana vid att bona ton-i-ton, kan vid första anblick få intrycket av att det ser lite galet ut, till och med lite okontrollerat, men det finns i alla inredares ögon några fasta grundprinciper som liksom sätter tonen för inredningens vision.
Sen, smaken är som baken och det kommer den alltid att vara. För en del blir det för mycket med “all in” eklektisk stil, och då kan man “tona ner” nämligen, genom att arbeta ton-i-ton.
Det finns i alla inredares ögon några fasta grundprinciper som liksom sätter tonen för inredningens vision!
Någon som sticker ut i mönstermixens värld är Svenskt Tenn. I deras butik på Strandvägen i Stockholm så blir man genuint glad och lycklig av alla dekorerade rum som man passerar. Lekfullt och lite vilt, organiskt men ändå grafiskt och många färger på en och samma gång.
Olika mönster men ton-i-ton
Andra inredningsstilar där vi också ser en mix av olika typer av mönster är New England stilen och lantlig stil. Det som skiljer New England ifrån eklektisk stil är bland annat mixen av färger i de varierande mönstren. New England har en relativt enskild färgbild oavsett mönster eller ej, och samlas i en blå-vit till svart-vit färgsättning och med mycket trä. På samma sätt förenas den lantliga stilen i dova pasteller. Färgbilden i eklektisk stil spretar i jämförelse och kan till och med representera alla rena grundfärger i ett och samma rum, och lite däremellan. Oavsett stil, så är just denna princip, det vill säga att följa en färgsättning i ton-i-ton, ett enkelt knep till att mixa mönster på ett lite lugnare vis.
Med ett fåtal färger så kan man låta mönster få ta mer plats i rummet och samtidigt behålla en lugn och harmonisk känsla.
I bild dekoreras ett sovrum med en sänggavel som är klädd i ett storblommigt Persisk-inspirerat mönster “Carnivale” designad av Michael Szell på 70-talet och som fortfarande produceras idag av textil och tapettillverkare Christopher Farr. Kudden framför som plockar upp de blå och röda i tonerna gör att denna mönstermix upplevs ton-i-ton. Underbar styling och produkter i bild från Tapetorama.
Variera storlek på mönstret
Ett annat knep är att försöka variera storleken på själva mönstret, det vill säga, variera till exempel stora blommor med ett småblommigt mönster, breda ränder och smala ränder, stora rutor och små-rutiga mönster. Kontraster skapar balans till helheten och med den enkla tanken så blir det även lättare att mixa mönster fritt, eller lite halv-fritt åtminstone. Olika storlek på blommorna i ett mönster anger till exempel även designhistoria till ett visst mönster. Småblommigt kan man exempelvis koppla till den lantliga stilen och storblommigt finner man ofta från 1700-talets stilepoker.
Här är ett storblommigt mönster som skulle kunna vara ett fint komplement till ett småblommigt mönster till höger i bild - båda från det amerikanska Rifle Paper Co. Några gemensamma färger skapar en härlig harmoni i färgpaletten. Bilden är lånad från Tapetorama.
Mönstermix på exkluderad yta
Genom att mixa mönster på en utvald, exkluderat yta så koncentrerar du din mönstermix till ett mindre område. Det kan nästan liknas lite vid ett stilleben där man samlar ett antal föremål och arrangerar dem dekorativt på känsla eller enligt olika designprinciper. Till exempel att man arbetar symmetriskt eller ej, att man arrangerar efter olika linjer, att man helt enkelt arbetar med kontraster på olika sätt. På samma sätt kan du arbeta med kuddar i olika mönster i en soffa till exempel och egentligen blir det samma sak om man skapar en tavelvägg där man arbetar med olika typer av motiv, färgglatt organiskt, mixat med monokromt grafiskt.
Det är inte alltid något man tänker på, att även tavlor och dekorationer på väggarna kan förstärka både färgbilden och mönsterbilden i ett rum.
Soffan dekoreras med kuddar i mönster av breda ränder vars färger är starkare och mer mättade än färgerna i tapeten men det finns ändå en koppling till de lite mer pastell-lika tonerna i tapeten, “. Bild är lånad ifrån Rebelwalls.
5 saker att tänka på när du inreder med mönster
Utgå ifrån gemensam nämnare, eller given inspirationskälla som kanske redan finns i rummet eller ny fast inredning. Allting du skapar kommer ju från någon slags inspirationskälla och här kan du med fördel har några riktlinjer i den röda tråden för att mönster-mixen ändå ska kännas balanserad.
Utgå även några specifika stilar om du vill fördjupa dig eller bli inspirerad, här nämner vi Eklektisk stil, Lantlig stil och New England stil som alla representerar mönster mix på ett eller annat fint sätt.
Om du vill tona ner och skapa ett lite lugnare intryck i mönstermixen så kan du arbeta ton-i-ton eller genom att medvetet mixa och variera storleken på mönster och uttrycket i stilen på de olika mönstren.
Rama in ett område i ett annars, låt oss säga Skandinaviskt hem, och dekorera denna yta genom att skapa en bädd av mönstrade kuddar. Det kan vara i soffan, på en bänk, eller i sängen.
Framförallt så ska det vara roligt och lekfullt när du vill skapa en rolig och lekfull känsla i rummet. Prova dig fram och ha kul. Testa och våga göra “fel”. Sen finns det ju inte heller några riktiga fel. Det handlar kanske mer om vad som passar dig - vad känns bra för dig? Lycka till!
Comments