... ...
top of page

Att inreda hållbart

Konsumtion av möbler och inredningsdetaljer har efter 2000-talet varit en av de snabbast växande konsumtionsområdena i Sverige. Det ökade intresset för att dekorera sitt hem har länge varit stort men allt eftersom det snabba slit och släng har gjort sitt i takt med hur klimat och miljö förändras märker vi hur viktigt det är att konsumera mer hållbart och styra om vår konsumtion så att vi kan vårda vår planet lite bättre, på sikt!


Du kanske inte kan förändra din inredning på alla fronter samtidigt, men du kan försöka dig på de delar som du känner att du behärskar allra mest och med tiden så vet du nog vad du vill prioritera. Om det fortfarande känns svårt, prova dig fram! Ibland handlar det helt enkelt om att våga blanda det gamla och slitna med någonting nytt men hållbart i tid. Kontrasterna gör det lite extra intressant!


Inreda hållbart

Vi har fått lov att dela en del bilder från Stolab (fler kommer längre ner i inlägget) men här visas Miss Holly stol och Miss Tailor bord. Att välja med kvalitet och efter stil som håller i längden gynnar dig som vill inreda hållbart.


Att köpvägra är dessutom inte alls den rätta vägen alla gånger. Vi behöver konsumera för att samhället ska fungera. Att försöka utmana sig själv i ett långlivat köpstopp kanske funkar för en del av oss under en viss tid men för att vår konsumtion ska kännas hållbar så behöver vi fundera över HUR vi konsumerar och VAD vi lägger pengarna på.


Så, vad vi kan göra för att fortsätta konsumera men på ett klokt och ansvarsfullt sätt? Vad kan vi göra för att förlänga livet på de produkter vi faktiskt äger? Vilka material bör vi välja? Hur kan vi peppa varandra till att bli mer hållbara i vårt inredningsliv? Låt oss prata om just dessa frågor nu!

Konsumera och renovera klokt

Om du inte redan nu har investerat i lite klassiska godbitar med ett ofta tidlöst formspråk, kan det vara på tiden att du börjar samla på dig dina favoriter?! Ta en funderare på vad du tror att du skulle tycka om över tid. Ju längre du tror att du skulle gilla en möbel, eller en inredningsdetalj, desto längre lever produkten och desto hållbarare produkt är det (så länge kvaliteten håller givetvis). Det fina med goa klassiker är ju att de är av just precis det, god kvalitet, skapade för att hålla i lång, lång tid framöver.


Inreda hållbart

Vi länkar tacksamt till Svenssons i Lammhult för denna bild som visar den spanske stol av Börje Mogensen som, även om den designades redan 1958, är ett statement piece i mångas hem.


Man bör också tänka på hur vi renoverar våra bostäder. Bostadsmarknaden har varit lönsam och snabb de senaste åren och det är nog lätt hänt att renovera sönder en bostad utan att tänka på renoveringen ur ett hållbarhetsperspektiv. Renovering handlar både om att konsumera klokt men också om att återbruka det som återbrukas kan, allt från gamla men välfungerande vitvaror i köket till att återanvända golvsockel som med lite målarfärg kan få nytt liv och lyster.


Återbruka, ett enkelt knep!

Det gäller alltså också att tänka på allting vi har omkring oss i förhållande till ett livscykelperspektiv. Att helt enkelt använda mycket av det vi redan har, eller det som redan har producerats. Dessutom, fina klassiker från 50-talet med material som massivt trä är dessutom väldigt tacksamma att arbeta med när det gäller just återbruk. En möbel i trä kan förnyas år efter år så länge du använder rätt verktyg och material. Slipa och betsa, vips har du en helt ny möbel igen. Planeten blir glad och varan blir glad! Det finns mycket vackert att fynda och återbruka i vintage affärer.


Hållbar inredning

Sweden Antique (@sweden antique AB by Cecilia) är en secondhandbutik med placering i Gantofta utanför Helsingborg. De har ett enormt fint urval av vackra möbler och ting. Här finns allt från matbord, skänkar, bänkar, kandelabrar, till skojiga och unika posters. Är man på jakt efter det ena och det andra, kika in hos dem! Här en otroligt vacker kandelaber av Erik Hoglund för Kosta Boda.


Återbruk kan också innebära att varan får ett helt nytt syfte, hamnar i ett annat rum, eller hos en annan ägare, kanske med en lite mer tillåtande stil och miljö. I annat fall bygger den snickarglada personen ihop varan med en annan vara och skapar en helt ny produkt. Alternativet hade varit att “hutta” varan (hutta är skånska och betyder kasta bort/slänga) och det är precis det som vi vill förhindra, eller hur?! En gammal offentlig köpcentermöbel blir kanske en ny köksstol till kontoret. Piff till köket och respekt till naturen.


Hållbar inredning

Sajkla.se inspirerar med att revolutionera marknaden till återbruk av möbler från den offentliga miljön. Här har det utförts magi på gamla stolar. Trä är återigen ett så tacksamt material att jobba med - hur snyggt?!


Gör lite research!

Men vi tar ett steg tillbaka och kikar lite på de företag vi har runtomkring oss idag, de som faktiskt stödjer hållbar design och produktion. En del företag tar tillbaka egna möbler för att reparera dem - en tjänst som går i hållbarhetens tecken, de jobbar med andra ord cirkulärt eftersom de, bland annat, ger stolarna nytt liv, stolar som de själva har tillverkat tänkta att förgylla någons hem i många, många år.


Hållbar inredning

Stolab har passionerat jobbat med att producera möbler i massivt trä sedan 1907. Deras hållbarhetsarbete “Reduce, reuse and restore” handlar kortfattat om att eliminera spill, ge en produkt från Stolab nytt liv och tjänster för att lättare renovera och restaurera.


Att försöka hålla koll på de företag som faktiskt arbetar klimatneutralt kan vara en djungel men för den som är villig att grotta ner sig lite i hur företag faktiskt jobbar, kan snabbt se vilka företag som är värda att investera i. Håll koll på de företag som medvetet försöker. Det kan vara allt från att göra medvetna val vad gäller materialval till specifika produktionsdelar, till transport och produktion. Det tar tid att ställa om helt och hållet.


Hållbar inredning

Den tidlösa stolen Åland designad av Carl Malmsten, med och utan armstöd. En stol som nog funkar i de flesta hem, i alla rum och i alla möjliga färger. Så bra och så hållbar! Från Stolab, vi är tacksamma för dessa lånade bilder!


Hållbara material

Vi har i tidigare inlägg ägnat ett helt avsnitt åt just hållbara material och vill du, kan du läsa mer om det här! Ingen möbel eller produkt existerar utan ett material så den punkten måste också nämnas. Men, man kanske kan trycka lite på hur viktigt materialet trä är för oss och vinsterna vi får av att använda oss av trä i inredningen ur ett hållbarhetsperspektiv.


För den nyfikna som dagdrömmer om hur framtiden ser ut så vet ju också att teknologi och design tillsammans tar stora kliv i en händelserik framtid. Innovationsnivån är med andra ord hög vad gäller nya material. Dessa material av tex. kogödsel, snäckskal, alger och svampar är fantastiska. De är oftast helt biologiskt nedbrytbara och ger ett djupare värde till produkten för alla oss som tänker på hållbarhet. Du kan läsa mer om hållbara material här!


Modullösningar

Flexibel möblering underlättar för livet i allmänhet. Det blir lättare att byta bostad om du har en flexibel lösning på soffan, eftersom det inte finns några förväntningar på att soffan måste se ut på ett visst sätt, ha en visst form, givna mått osv. Det är väl egentligen alldeles tokigt intelligent att skaffa sig en soffa som man kan förändra och anpassa till det nya rummet med ett enkelt tryck. Dessutom går dagens soffor att byta överdrag på, man kan förnya dem genom att byta ben och man kan piffa dem med kuddar vars fodral man har sytt med tyg som man har “shoppat” från sig själv i de allra mörkaste gömmorna högst upp i klädgarderoben.


Inreda hållbart

Denna magiska bild i vacker interiör miljö är lånad från Svenssons i Lammhult. Modulsoffan, Eave följer modulsoffans huvudsakliga princip, den går att flytta runt på, flytta isär och kombinera med olika delar för att anpassas efter det befintliga rummet.


Platsbyggda möbler

Anlita en snickare, eller gör det själv om du känner att du har kunskap och tillräckligt mycket erfarenhet - eller bara är väldigt, väldigt djärv och modig. Jag pratar om att äntligen påbörja bygget av den där efterlängtade, platsbyggda bokhyllan, skåpet för den dolda förvaringen, kökssoffan i den lilla köket, eller vad det än må vara. Gör det, bara gör det. Du kommer inte att ångra dig eftersom det är just din idé med en design som täcker DINA behov. Den platsbyggda möbeln är förhoppningsvis precis det som du alltid har letat efter och drömt om - hur kan man tröttna på det?


Vi har tacksamt fått lov att dela bilder från Trillingbygg, ett företag som drivs av tre bröder, de utför köksuppdrag men även en hel del platsbyggda förvaringsmöbler. Bilden visar hur effektivt det är att utnyttja ett rums befintliga former. Det är precis det som många gånger är syftet med att platsbygga. Att hitta möjligheter i det som annars känns svårt och ibland omöjligt att möblera.


Tänk igenom din idé noga, provsitt den i tankarna (om möbeln går att sitta på), dagdröm om den i olika scenarior, fundera över hur du skulle kunna förnya den OM du i framtiden skulle tröttna på den. Med andra ord, välj material som går att underhålla över tid och överdrag som går att tvätta eller/och byta ut. Bor du på mindre utrymme kan det bli ännu viktigare att anpassa möblemanget till de specifika ytorna i rummet, eller så kan du tänka som i kaféer och restauranger där det ofta finns en platsbyggd bordsskiva vid fönster eller en sittbänk vid en svårmöblerad vägg.



Att leva hållbart!

En annan syssla som går i hållbarhetens tecken är att möblera om, ofta! Genom att flytta runt möbler och ting, stort och smått, får de nytt liv. Jag flyttar runt mina möbler konstant och varje gång jag gör det, upplever jag att de får nytt liv, eller så inser jag att den här möbeln faktiskt skulle kunna tåla/må bra av ett färgstänk eller två. Samtidigt påverkar den nya färgen resten av rummets interiör till det positiva. En möbels förvandling påverkar alltså allting annat runt omkring, dvs. sakerna i närheten får också nytt liv. Jag står i kön på Bauhaus färgavdelning fler gånger i veckan i perioder. Det är helt sant!


Hållbar inredning

På denna bild syns en skänkmöbel i teak, lånad från Sweden Antique. Den är så otroligt fin precis som den är samtidigt som det finns oändliga möjligheter för framtida bruk.


Att leva hållbart i sitt hem handlar faktiskt också om att städa, skapa god förvaring, pyssla om det man har, att sluta leta fel, att dela upp sitt bohag efter säsong (för vi har nog alla gott om prylar egentligen, eller hur?), och att våga skapa sin alldeles unika stil. Det är bara du som har den unika blandning av möbler som du har så se den unika blandningen som någonting positivt. Va ödmjuk och tacksam för det personliga och låt fasta och befintliga material få träda fram.


Hållbar inredning

Våra saker förtjänar alltså kärlek och omtanke så att de får leva länge. Många av alla delar i inlägget kanske talar för sig själv och är REDAN en del av vår vardag men för att bryta ner allt till något konkret så har vi samlat allt i ett nätt litet format i inläggets sista stycke - ett lexikon (eller lathund) för en hållbar inredning!


Lexikon för en hållbar inredning:

  1. Konsumera medvetet

  2. Välj företag med ett tydligt hållbart koncept

  3. Undvik slit-och-släng produkter

  4. Investera i några klassiker (nytt eller begagnat)

  5. Inred med modul möbler

  6. Inred med platsbyggda möbler

  7. Upcycla och recycla - DIY!

  8. Låna, eller applicera byteshandel

  9. Second-hand - “loppis”!







0 kommentarer

Comments


bottom of page