Möt Anna – en kreativ själ med en passion för färg och form. Från en spännande karriär i resebranschen har hon nu tagit steget mot sin dröm om att bli certifierad inredare och inredningsstylist. I detta blogginlägg får vi följa Annas resa från flygvärdinna till inredningsstudent, där hon delar med sig av sina erfarenheter från utbildningen hos oss på Inredningskurser, lärdomarna från hennes pågående husrenovering och hur det är att byta karriärsbana "mitt i livet". Inspirerande läsning för dig som funderar på att byta bana och plugga till inredare.
Hej Anna, vad kul att vi fick tid till en pratstund med dig! Vi är ju nyfikna på att höra mer om dig; vem du är, vad du gör och vart du bor?
Jag är en kreativ själ med ett stort intresse för färg och form. Att arbeta med inredning var sedan liten egentligen det enda på kartan, men mer eller mindre en slump hamnade jag efter gymnasiet istället i resebranschen med en maxad vardag i utlandet. Åren gick och planerna på ett inredningsyrke blev vilande. När jag 32 år gammal fick chansen att börja flyga såg jag möjligheten att återvända till Sverige men samtidigt vara kvar i dynamiken som jag uppskattar och upplevde att utlandet gav. Sedan dess är Malmö min fasta punkt och flygvärdinna mitt yrke. Parallellt med mitt arbete i luften läser jag Inredningskursers större yrkesutbildning och har nyligen avklarat blocket Inredning. Dessutom är jag sedan några månader inne i en större renovering av nyinköpt hus där jag och min sambo gör mycket av arbetet själva.
Du studerar just nu till Certifierad Inredare & Inredningsstylist hos oss, hur upplever du studierna och har du haft användning av utbildningen hittills?
Oerhört givande. Jag har lärt mig mer än jag anade om mer än jag anat. Innan påbörjade studier var jag osäker på om det verkligen gick att ”studera och lära” inredning, rädd att vi skulle stöpas i det som trendar och att ämnet var något man hade i sig, eller inte hade i sig, dock så fel! Med studierna har jag fått en stor förståelse och kunskap inom de olika områden som vi har gått igenom, hur de hänger ihop och kan användas för att nå fram till det önskade. Jag uppskattar även hur vi uppmuntras i att utmana oss själva och att tänka utanför boxen, något som gett mig mer perspektiv i inredningsvärlden. Med den ökade kunskapen stiger också intresset, det finns mycket att fördjupa sig inom. Att studietiden är flexibel och inte bundna till exakta dagar/tider är absolut nödvändigt för mig som samtidigt arbetar.
Passande nog kom jag och min sambo tidigare i år över ett litet hus, knappt 20 år gammalt men med en charm som vi båda gillade och valde därför att slå till. Ett sött hus i gathusstil, men också i behov av renovering. Under sommaren har mycket tid gått till detta projekt där jag verkligen fått användning av mina studier, allt från färglära, materialval och Sketch-Up-modellande. Jag är övertygad om att resan från första planeringsstadiet mot vårt färdigställande har dragit stor nytta av min utbildning och jag har under processen ofta återvänt till vårt studiematerial.
Färgsättningsplanering
Vad jobbade du med innan du började studera hos oss på Inredningskurser Sverige? Vad fick dig att vilja sadla om och utbilda dig till inredare?
Jag har alltid älskat inredning. Som liten byggde jag ofta om i dockskåpet, möblerade gärna om i mina vänners rum och tyckte familjens årliga IKEA-besök var bland årets bättre dagar. Mina föräldrar var alltid uppmuntrande och inkluderade mig ofta i sina hemmaprojekt, lät mig organisera om och dona. Dessutom var jag med en händig far bortskämd med att få verkställt de möbler som jag skissade fram när jag fått en idé eller ville uppdatera mitt rum.
Som nämnt har jag dock alltid arbetat inom resebranschen där jag startade som reseledare och fortsatte vidare till administrativa uppgifter på olika destinationer ute i världen. Sedan några år tillbaka jobbar jag som kabinansvarig på flyg. Då jag under både skol- och yrkesår alltid haft en tanke om att på något sätt arbeta inom inredning och design kände jag till slut att det var läge att också ta tag i det. Samtidigt som mitt nuvarande yrke kan ta mycket av min tid är det också tacksamt på så sätt att jag har mycket tid att själv disponera; transporter, hotellvistelser, stand-by dagar. Tid som numera ofta spenderas med studier.
Köksrenovering före & efter
Hur kan en typisk dag som inredningsstudent se ut?
Då jag kombinerar mina studier med mitt nuvarande yrke som har ett skiftande schema och många resdagar har jag inte en fast rutin. En stor del av studierna sker ute på jobb mellan flygningar, på hotell och caféer. Praktiska moment gör jag med fördel hemifrån där jag har mitt material och kan sprida ut mig på ett annat sätt. Då jag är som mest produktiv innan lunch försöker jag att komma igång tidigt på morgonen. Efter någon timmes arbete blir det som oftast paus med en längre promenad, det aktiva ger mig mer energi till fortsatta fokus även senare på dagen. Men som sagt, mina dagar kan variera.
Skoluppgift från utbildningen till Inredare på ett rum i Wabi Sabi-stil
Finns det något projekt du har gjort hittills i kursen som du är lite extra nöjd med? Berätta och visa gärna!
Det var en milstolpe att nå och slutföra kursens första större projekt "Kinaflytten". Innan uppstart kändes uppgiften med alla dess olika moment som ett väldigt arbete där flera delar skulle genomföras, redovisa och sammanställas i en snygg presentation. När jag i efterhand blickar tillbaka förstår jag hur ens egna tvivel och tankar kan påverka processen; istället för att lägga fokus på hur omfattande uppgiften kändes blev det både enklare och roligare när jag greppade projektet och steg för steg färdigställde det. Kinaflytten har varit en givande del i min utveckling.
Bilder från projektet "Kinaflytten"
Att studera på distans ger en enorm frihet och flexibilitet men kan också vara en utmaning. Hur planerar du din studietid för att få det att fungera? Hur håller du motivationen uppe?
För mig är det flexibla med att själv kunna välja studietakt en fördel, men visst kan det hända att studierna blir lidande när annat kommer emellan, som jobb, pågående renovering och allt som ska ske i vardagen. Jag sätter egna deadlines och försöker verkligen att hålla dessa. Samtidigt som det gäller att vara disciplinerad och målinriktad med sina studier får man heller inte vara för uppgiven när man halkat ur planeringen, det går att komma tillbaka men var också inställd på att det är ditt ansvar och upp till dig, det är ingen annan som gör jobbet. Att komma igång kan ibland vara det svåra, när jag väl är inne i ett arbete så flyter det ofta på och motivationen kommer, att bara sätta igång är ofta det som krävs och något man kan behöva påminna sig om. Då jag är som mest produktiv innan lunch ser jag i den mån jag kan till att där lägga in min studietid. Jag försöker också att ha studiematerial lättillgängligt och organiserat; att packa upp och ner, lägga pussel och böka så snart färgkartor och annat ska fram är allt annat än bra för min motivation. Precis som jag kan få inspiration av, kan jag även få motivation från mina studiekamrater. Det är spännande med våra skilda erfarenheter och olika mål inom samma ämne.
Till sist, att kunna sänka kraven hjälper i motivationen. Att hela tiden vilja överprestera och inte nöja sig leder inte sällan till att inget händer istället för att faktiskt inse att “good enough” räcker, och att det är praktiken som leder till utveckling.
Vi kan tänka oss att det är många som står i valet och kvalet att ansöka till en inredningsutbildning. Hur resonerade du när du valde att byta bana och vad fick dig till slut att våga ta steget?
Jag tvekade också innan jag påbörjade min utbildning. Kanske har det med ålder att göra; man är för bekväm i den vardag man skapat och som man dessutom har fyllt med andra sysslor. Samtidigt visste jag att detta var något som jag ville och länge drömt om, och efter en längre tids väntan förstod jag att det perfekta tillfället för att påbörja en ny utbildning var upp till mig själv att forma. Eftersom dygnets timmarna inte blir fler bara för att jag tagit mig an nya utmaningar fick jag istället prioritera om och stryka något annat. Under skolåren var detta inget märkvärdigt, men när man hamnat i en stabil vardag under en längre tid känns steget mot nya rutiner större.
Det är klokt att tänka igenom vad man ger sig in i, men försök att inte överanalysera och komplicera det mer än nödvändigt. Liksom du ska vara bered på att utbildningen kräver tid och engagemang ska du även vara tacksam för det - du ska ju ändå ha investerat i något rätt, riktigt och givande.
Vad är dina bästa tips till den som pluggar hos oss just nu eller de som funderar på att gå din väg och utbilda sig till inredare?
Var disciplinerad och sätt igång – utan start inget avslut.
Inspireras av andra men jämför dig inte med någon annan än dig själv – Fokusera på din resa, ha självförtroende och lita på din förmåga.
Sätt upp deadlines och planera din tid efter dessa - Genom att dela upp arbetet i både mindre och större delmål är det lättare att se sina framsteg.
Gör det enkelt – Håll ditt studiematerial lättillgängligt och organiserat för att undvik tidskrävande moment inför och efter ett studiepass.
Jobba aktivt med din portfolio – ett värdefullt verktyg att använda för att kunna marknadsföra dig själv.
Var nyfiken och våga nätverka även under studierna – en kurskamrat, hantverkare, tapetserare… Ta del av deras vägledning. Och kanske finner du en framtida samarbetspartner.
Vart går du för att hitta din dagliga inspiration?
Inspiration kan komma från olika håll. Jag rör mig mycket i naturen och där finns oändliga färgkombinationer, former och mönster. Jag tycker fortfarande även att fysiska design- och inredningsmagasin är bland det bästa och har samlat på mig högvis. Jag fyndar gärna magasin från loppis eller tar del av bibliotekens gallringar, de behöver absolut inte vara med de nyaste trenderna, tvärtom! Under resor är det istället tidningsappar som gäller, och såklart alla de olika miljöer som jag får besöka.
Commenti